1.MTB maraton „Pedalom po Pagu“ Otok Pag, subota, 20.05.2017.

Pedalom po Pagu


U organizaciji udruge Volim Vlašići i JU Natura Jadera u subotu, 20.05.2017. održat će se 1. MTB maraton „Pedalom po Pagu“. Maraton se održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Zadarske županije, TZ Grada Paga, TZ Povljane i TZ Kolana i Grada Paga.

Ruta maratona Pedalom po Pagu

Start MTB maratona je na Kolanjskome Blatu te se preko državne ceste spušta na staru cestu, biciklističku stazu prema Pagu, preko Sv. Duha do 15. meridijana, šume Hanzine, Lokunje, Starog grada uz bazene Paške solane, izlaz na državnu cestu kod Gorice preko Ornitološkog rezervata Velikoga i Malog Blata do uvale Vlašići. Ukupna dužina maratona 37,6 km. Ruta prolazi biciklističkim stazama i lokalitetima od značajne važnosti, ornitološke rezervate, te zaštićena područja otoka Paga koja se nalaze u ekološkoj mreži Natura 2000.

 

Pedalom po Pagu

 

Na maraton se mogu prijaviti profesionalni biciklisti, rekreativci, ljubitelji prirode koji žele uživati u zanimljivom pejzažu, napuniti  baterije, isprobati neke od poznatih paških specijaliteta po kojima je otok Pag nadaleko poznat (sir, med, ulje, vino..). Oni malo hrabriji moći će se okupati na jednoj od najljepših uvala na otoku Pagu. Predivna pješčana plaža i kristalno čisto more čeka Vas na cilju u Vlašićima.

 

Otok Pag svojim izgledom podsjeća na površinu Mjeseca i gotovo je cijeli isprepleten suhozidima i prekriven kamenom. Otok prepun kontrasta na čijem se sjevernom dijelu nalaze zelena polja i tisućljetni maslinici, do južnog dijela na kojem se teren mijenja od kamenjara do poljskih puteva.  Južni dio otoka prekriven je gustom i visokom trskom i vozeći se imate osjećaj kao da ste u nekoj džungli. Tek kada uspijete proviriti izvan trske, vidjet ćete kamene goleti otoka opustošene snažnom burom s Velebita gdje jedino uspijeva aromatično ljekovito bilje koje je glavna hrana paškim ovcama.

Pedalom po Pagu

Otok Pag je magičan otok, nalazi se na takvom geografskom položaju da sredinu otoka presijeca 15. meridijan istočne geografske dužine po kojem se računa srednjeeuropsko vrijeme. Na tom mjestu sa sigurnošću možemo reći da je najtočnije vrijeme u Hrvatskoj pa provjerite svoje prolazno vrijeme kada budete prolazili kraj 15. meridijana. Uz malo sreće natjecatelji će u vožnji moći vidjeti i poneku životinju, zeca, pticu (čaplje, vlastelice), staništa ptica na Kolanskome blatu i Ornitološkim rezervatima Veliko i Malo blato, uživati u pogledu na Paški kanal, mirisima rascvjetale kadulje, pašnjacima na kojima ovce pasu travu, bazenima Paške solane gdje se vadila sol. Očekuje Vas dobra zabava, bogate i zanimljive nagrade te poklon paketi sponzora. Nagrađujemo najljepšu fotografiju i najbolji video objavljen na FB i Instragam stranici „Pedalom po Pagu“.

Pedalom po Pagu

Za prijatelje, obitelj i posjetitelje organiziran je besplatan Birdwatching i obilazak Velikog blata a za najmlađe (3-8 i 8-13 godina) dječja biciklisička utrka u Vlašićima „Od Miline garaže do plaže“.

RASPORED DOGAĐANJA:

08:00-10:00h Welcome drink – Registracija i podizanje startnih brojeva za utrku, Kolansko Blato, Kolan

10:00h Start utrke

11:30-13:30h Birdwatching i obilazak Ornitološkog rezervata Veliko Blato za obitelj, pratitelje i posjetitelje utrke

14:00-14:30h Dječja utrka “od Miline garaže do plaže” -djeca od: 3-8 i 8-13 godina

14:30h Ručak na cilju utrke Restoran Dupin

16:00-17.00h Proglašenje pobjednika:

– muška i ženska kategorija

– najmlađi i najstariji natjecatelj

– najbolji video uradak objavljen na FB/Instagramu

– najbolja fotografija objavljena na FB/Instagramu

18:00h After Pedal Party

Put do Paga najjednostavniji je iz smjera Zadra preko Paškog mosta. Može se doći i trajektom iz luke Prizna na kopnu, do trajektne luke Žigljen na Pagu.

Staza: Pag: „Pedalom po Pagu“ MTB maraton

Prijave za rekreativnu utrku 1. MTB „Pedalom po Pagu“ do 19.05.2017. na www.stotinka.hr.

Informacije: 091 509 3383, www.volimvlasici.hr ili pedalompopagu@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.