U potrazi za Livanjskim divljim konjima

Zasigurno je većina vas ljubitelj dokumentarnih filmova o afričkim safari rezervatima. I zasigurno bi većina vas voljela zaprašiti sa bikom do Afrike da se malo provozate po savanama i brežuljcima Kilimanjara ili Mount Kenyje, ali to baš i nije lako logistički za odraditi. Pa eto, kao kompenzaciju mi vam nudimo posjet jednome lokalitetu u Dinaridima koji je specifičan po nečemu što nema nadaleko. A to su Livanjska visoravan Kruzi ispod planine Cincar na kojoj obitavaju krda poludivljih konja. Slobodno tumaraju po visoravni u par krda i dočaravaju život kakav je nekada davno bio na ovim prostorima, dok su još i bizoni ovuda pasli, kako kažu. Međutim, za razliku od safari vožnji ovdje vas neće dočekati turistički vodič, već ćete se sami morati potruditi da ih pronađete. Ovisno o godišnjem dobu, te dostupnosti vode i paše, krda često mijenjaju svoju poziciju. Idealno za pasionirane ljubitelje brdskog biciklizma koji namjeravaju potrošiti dan, lutajući po visoravni u potrazi za Livanjskim divljim konjima.

Malo kartografije (izvor Wikipedija)

Cincar je planina u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sjeveroistočno od Livna.

Nalazi se između Kupreškog i Glamočkog polja na granici glamočke i livanjske općine. Najviši vrh je Cincar na 2.006 metara nadmorske visine. Građena je uglavnom od vapnenca i dolomita. Na sjevernim, najvišim padinama Cincara ima tragova diluvijalnih ledenjaka kao cirkovi, morene i dr. Južne i jugozapadne strane obrasle su planinskim pašnjacima, a sjeverne gustom uglavnom crnogoričnom šumom. Ispod jugozapadnih padina Cincara pruža se prostrana 1.150 – 1.350 metara visoka kraška površ Krug pokrivena vrtačama i drugim kraškim oblicima.

Pristup do visoravni Kruzi je moguć iz četiri smjera: zapadno iz centra Livna uz brdo Bašajkovac, južno sa prevoja Borova glava na magistralnoj cesti Livno-Kupres, istočno šumskim putem iz smjera Kupresa i Šuice te sjeverno iz Glamočkoga polja. Svi pristupi su makadamski. Preko same visoravni vodi uzdužni makadam ispod samih padina Cincara. Na sjeveroistočnome dijelu se nalazi i planinarski dom, dok je na jugozapadnome dijelu lokalitet poznat kao Borje koji je idealna polazišna točka za vožnje. Sa visoravni se pruža prekrasan pogled na Livansko polje te livanjske planine Tušnica, Kamešnica, Troglav i Golija.

Vožnje na lokalitetu Cincara:

DinaridesSignature

Jedan komentar na U potrazi za Livanjskim divljim konjima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.