banner-tracks

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

6. Međunarodna biciklijada “Nacionalni park Una 2015”

02/08/2015

Rekreativno biciklistički klub „Japod“ Bihać organizuje:

6.MEĐUNARODNU BICIKLIJADU

„NACIONALNI PARK UNA 2015“

02.08.2015.godine

NAPOMENA:

UČESNICI KOJI DOLAZE IZ EU SU OBAVEZNI PONIJETI LIČNU/OSOBNU KARTU, A SVI OSTALI KOJI BUDU UČESTVOVALI MORAJU IMATI I PASOŠ/PUTOVNICU, JER ĆE BITI POGRANIČNA KONTROLA PUTNIKA NA TERITORIJI R HRVATSKE, ZBOG PROLASKA VOZA/VLAKA KROZ R HRVATSKU.

CILJ BICIKLIJADE:

Unapređenje i omasovljivanje biciklizma;
Razvoj rekreativnog biciklizma;
Povezivanje turističkih kapaciteta s rekreativnim biciklizmom (cikloturizam);
Bicikl kao ekološko prijevozno sredstvo;

Promocija turističkih kapaciteta Općine Bihać;

Upoznavanje Nacionalnog Parka „UNA“ Bihać

PROGRAM BICIKLIJADE:

OKUPLJANE UČESNIKA:

Okupljanje i prijave učesnika iz šire regije i drugih prostora BiH je glavni trg u centru grada, preko puta općine Bihać, od 8,00-9,30 sati.

Obraćanje domaćina organizatora biciklijade, predsjednik ili neko iz kluba RBK Japod sa upoznavanjem učesnika sa propozicijama biciklijade. od 9,30 sati.

Obraćanje gradonačelnika grada Bihaća. od 9,45 sati.

Start: polazak sa glavnog trga Općine Bihać u 10,00 sati.

PLAN PO ETAPAMA:

I ETAPA: 20 kilometara

Start biciklijade je planiran za 10,00 sati. Nakon vožnje od Bihaća, preko Sokoca, u Ripču preko otoka, uspona na Gorjevac, planirana je stanka od 30 minuta na prvoj okrepnoj stanici, sa dolaskom oko 12,30 sati (parking prostor na ulazu u NP UNA) na skretanju na makadamski put prema Štrbačkom buku. Tu će biti zalihe vode i voća za učesnike biciklijade.

II ETAPA: 13 kilometara

Oko 13,00 sati polazak sa prve okrepne stanice, makadamskom cestom kroz Nacionalni park UNA, kroz prelijepu prirodu i šumu do Štrbačkog buka. Na toj vožnji voziti oprezno i voditi računa o sigurnosti svih učesnika, jer je staza vrlo opasna sa velikom nizbrdicom. Po dolasku na Štrbački buk oko 14,00 sati planirana je takođe okrepna stanica sa vodom, sendvićima i voćem. Tu je planiran obilazak buka i turističko razgledanje prirodnih ljepota 60 minuta.

III ETAPA: 16 kilometara

U 15,00 sati planiran je polazak, makadamskom cestom 8 km od Štrbačkog buka preko Ćelija do Orašca, a onda 8 km asvaltnom cestom do Kulen Vakufa, gdje bi biciklijada završila sa ručkom za sve učesnike biciklijade.

Pristizanje u Kulen Vakuf i ručak u 16,00 sati. Po završenom ručku povratak vozom sa željezničke stanice Kulen Vakuf u Bihać sa polaskom u 17,00 sati.

Predviđen dolazak u Bihać oko 19,00 sati.

Ukupna dužina staze je 49 kilometara, od čega je 21 kilometar makadamske ceste a 28 kilometara asvalta, sa visinskim profilom ukupno 955 metara nadmorske visine.

Maksimalna nadmorska visina 756 metara, a minimalna 222 metra nadmorske visine.

Stazu i profil možete pogledati na :

http://connect.garmin.com/activity/313235012#.UZPlm12FX10.facebook

Startnina, kotizacija iznosi 15 KM.

Prijave izvršiti na našoj web stranici kluba: http://www.rbk-japod.org/ Online prijave traju do 24.07.2015.godine radi planiranja logistike za bicikliste.

Svim učesnicima koji se prijave obezbijeđeno je sljedeće:

Pored ručka i okrjepe tokom vožnje za sve učesnike(voda, voće, keks, čokoladice, vozna karta za povratak vozom/vlakom u Bihać)
takođe i promotivna majica podsjetnik na biciklijadu NP UNA 2015. (Samo ON-LINE PRIJAVE)

Preporučuje se MTB bicikl, a može i treking sa gumama za makadam.

NAPOMENA :

Organizator ne snosi odgovornost za djelovanje sudionika prema sebi i trećim osobama. Pravo sudjelovanja u utrci ima onaj koji posjeduje tehnički ispravan bicikl i prihvaća naše uvjete oslobođenja od odgovornosti.

Biciklijadu će na čelu kolone voditi iskusni vodiči iz Kluba RBK Japod i ne preporučuje se nikom prelazak naprijed iz sigurnosnih razloga. Pilicijska pratnja obezbjeđena, te vozilo „metla“ za bicikliste koji budu imali kvarova na biciklima.

Venue

Bihać
Bosnia And Herzegowina + Google Map
Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.