banner-tracks

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

MTB Parenzana Maraton

25/09/2015 - 27/09/2015

Dragi sportski prijatelji,

pridružite se pravim zaljubljenicima biciklizma – dođite na biciklističku utrku MTB Parenzana koja dvadeseti puta za redom po svojoj specifičnoj formuli (turizam uz rekreaciju i sportsko natjecanje atraktivnim krajolicima) privlači brojne domaće i strane bicikliste.

Utrka je uvrštena u kalendar Međunarodne biciklističke federacije, a također i u kalendar Hrvatskog biciklističkog saveza za XC Maraton Kup Hrvatske za 2015. godinu.

Natjecanje će se održati od 25. do 27. rujna na području Funtane, Vrsara, Tar-Vabrige, Vižinade, Grožnjana, kroz brojne vinograde, maslinike, obalom mora te brežuljcima ukrašenim srednjevjekovnim gradićima, što će zasigurno prikazati Istru kao prepoznatljivu destinacija u svijetu biciklizma.

Kako bismo vam olakšali boravak za vrijeme manifestacije, hotelska tvrtka „Plava laguna d.d.“ Poreč pripremila je posebne smještajne aranžmane s povoljnim cijenama smještaja! Sve detalje možete naći na našim stranicama.

Dobro nam došli!

 

Raspis

Informacije

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA
XCP etapna utrka:

 • Petak, 25.09.2015., Funtana, 16:00h, 31,6 km /361 m
 • Subota, 26.09.2015., Tar, 11:00h, 40,8 km / 557 m

XC Maraton, nedjelja, 27.09.2015., Vižinada

 • Classic – 10:30h, 73 km/2105 m *
 • Small – 11:00h, 52 km/1203 m *

Vrste utrka: Dvodnevna XCP utrka, XC Maraton, rekreativni MTB maraton

PRAVO NASTUPA I KATEGORIJE

Licencirani biciklisti (licence s UCI-kôdom) u kategorijama Elite/U23, Women, Veterani (Master), Sport, Juniori, Kadeti (U17), Hobby-tourist. Sudionici bez licence dužni su zadovoljiti uvjete za jednokratno licenciranje. Za sudjelovanje na rekreativnom MTB maratonu nije potrebna licenca.

Podjela brojeva:

 • U petak, 25. rujna, od 11:00 do 14:00 sati, na Info-pointu (recepcija u hotelu Plavi u Zelenoj Laguni, Poreč).
 • U subotu, 26. rujna, od 18:00 do 19:00 sati, na Info-pointu (recepcija u hotelu Plavi u Zelenoj Laguni, Poreč).
 • U nedjelju, 27. rujna, u Vižinadi kod starta utrke: * od 7:30 do 9:00 sati – MTB utrka (Classic i Small) od 7:30 do 9:30 sati – rekreativni MTB maraton


Zbog uvrštenja utrke u XCM Kup Hrvatske, za hrvatske sudionike licencirane pri HBS-u važe sljedeće startnine…

Prijave do ponedjeljka, 21. rujna 2015.

 • XCP dvodnevna utrka (petak, 25. i subota, 26. rujna) = 200 kn
 • XCM utrka (nedjelja, 27. rujna) = 150 kn
 • XCP + XCM utrka = 300 kn

Prijave nakon utorka, 22. rujna 2015.

 • XCP dvodnevna utrka (petak, 25. i subota, 26. rujna) = 250 kn
 • XCM utrka (nedjelja, 27. rujna) = 150 kn **
 • XCP + XCM utrka = 350 kn

** sudionici koji se prijave na dan manifestacije plaćaju startninu od 200 kn.

Prijava i startnina – ZA NELICENCIRANE NATJECATELJE:

Nelicencirani natjecatelji (bez licenci UCI,UDACE, UISP, ACSI licence) na utrci će smjeti nastupiti jedino pod uvjetom da se za jednokratnu licencu prijave do srijede, 23. rujna 2015.
Za navedeni slučaj prijavljuju se uobičajenim načinom za prijavu na utrku, uz dodatak sljedećih podataka: JMBG i/ili broj osobne iskaznice i/ili puna adresa stanovanja.U trenutku podizanja broja dužni su, na redovan iznos startnine, dodati 50 kuna radi troškova izdavanja jednodnevnih licenci i osiguranja od nezgode.
Natjecateljima s UDACE/UISP/ACSI licencama priznat će se valjanost tih licenci za kategorije Sport i Rekreativci (Hobby-tourist) te neće morati podizati jednokratne licence niti plaćati naknadu za njihovo izdavanje.


VAŽNA OBAVIJEST!

Zbog velikog broja prijava i problema s obradom podataka neposredno prije utrke, za sve one koji dođu na prijavu nakon roka organizator nije dužan izdati broj (tj. omogućiti sudjelovanje), ili zadržava pravo da naplati dodatnu startninu zbog zakašnjenja i dodatne obrade podataka. Stoga molimo sudionike da na prijave dođu čim ranije, radi izbjegavanja gužvi!

SUDJELOVANJE NA UTRCI UKLJUČUJE
Označenu trasu, profesionalno mjerenje vremena, tehničku pomoć na startno-ciljnoj ravnini, liječničku pomoć, besplatno parkiranje, okrjepu po stazi i na cilju, nagrade, online rezultate, pranje bicikala na cilju, metlu (samo za tehničke kvarove i ozljede uslijed nezgoda za vrijeme utrke; NE VRIJEDI za odustajanja uslijed subjektivnih razloga!).

NAGRADE

Prva tri plasirana u svakoj kategoriji dobivaju medalje, a pobjednici u kategoriji Elite/U23 i Women i pehare. Svaki će sudionik na prijavama dobiti poklon-paket. Ukupni nagradni fond u iznosu od oko 80.000 kuna raspodijelit će se među kategorijama na obje utrke.

PROGLAŠENJE I DODJELA NAGRADA

 • Parenzana Cube XCP etapna utrka – u subotu, 26.09. oko 14:00 sati u Taru (na cilju utrke).
 • Parenzana Cube XC Maraton – u nedjelju, 27.09. oko 14:00 sati u Vižinadi (na cilju utrke) *.

Sudionicima koji nisu prisutni u trenutku podjele nagrada (na podiju), organizator neće naknadno dodjeljivati nagrade. Molimo sve nagrađene da na podij dolaze odjeveni u klupski dres.

TRANSPORT VOZAČA ZA VRIJEME UTRKE

Transport vozača i bicikala za vrijeme utrke osiguran je za tehničke kvarove i ozljede, ali ne i za odustajanje uslijed subjektivnih razloga sudionika. Prijevoz će se vršiti kombijem te osobnim autima i kamionom. Vozače iscrpljene uslijed fizičke nepripremljenosti, nedostatka energije i sličnih razloga, molimo da si osiguraju prijevoz do cilja u vlastitoj organizaciji, kako bi službeni prijevoz u utrci ostavili na raspolaganju za hitne intervencije i gore navedene usluge.

MJERENJE VREMENA

Vrijeme će mjeriti služba “Adriatic Timing” čipovima, koje će sudionici dobiti kod prijave i preuzimanja startnih brojeva. Molimo one koji ne voze nedjeljnu utrku da čipove vrate odmah na cilju u subotu – predstavnicima „Adriatic timinga“ ili kod sudačkog stola. Sudionici koji voze sva tri dana utrke zadržavaju isti čip sva tri dana.

PRITUŽBE

Prema pravilniku, u pisanoj formi, uz polog u iznosu od 200 kuna. Za žalbe na događaje tijekom utrke – u roku 30 minuta nakon cilja. Za žalbe na rezultate – u roku 30 minuta nakon trenutka objavljivanja rezultata.

PRANJE BICIKALA

Pranje bicikala bit će omogućeno na cilju, s gumama za polijevanje ili na više kompresora za vodu. Molimo sudionike da prilikom pranja bicikala budu racionalni i brzi, te time reduciraju potrošnju vode i omoguće ostalim sudionicima da čim prije dođu na red. Oprez! Postoji realna mogućnost krađe bicikala i opreme. Apeliramo svima da bicikle ne ostavljaju bez nadzora, nezaključane, na krovovima automobila (čak niti ako su zaključane). Radi sigurnosnih razloga, dozvoljeno je unošenje bicikala u hotelske sobe, pri čemu bicikli moraju biti čisti!

SMJEŠTAJ

Za sve natjecatelje osiguran je povoljan smještaj u objektima Lagune Poreč d.d., u hotelima Plavi***, Laguna Gran Vista*** te u apartmanima Astra**, Laguna Park*** i Laguna Bellevue****. Sve informacije mogu se naći na službenim web-stranicama: www.parenzana.com.

OPĆI PROPISI

Za utrku vrijede MTB tehnički pravilnik HBS-a te opća pravila UCI-a. Vozači startom utrke usvajaju ove propozicije, kao i sve naknadne izmjene od strane organizatora, te voze na vlastitu odgovornost. Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama. Sudionici su dužni imati ispravne bicikle. Nošenje kacige je obavezno za sve sudionike. Organizator zadržava pravo promjena uvjeta utrke bez prethodne najave. Utrka se vozi bez obzira na vremenske uvjete. 🙂

OSTALE INFORMACIJE & INFORMACIJE ZA BICIKLISTE:

Molimo da poštujete upute redara, sudaca i ostalog osoblja organizacije utrke. Usprkos trudu da se staza potpuno osigura, duž cijele staze (uključujući šumske puteve) moguć je nailazak na vozila. Nastojte se držati desno i vozite oprezno. Utrku prate označeni motocikli, terenska vozila, osobna vozila.

Svatko tko ostane iza motocikliste/quada s oznakom KRAJ UTRKE nalazi se izvan službenog osiguranja organizacije te je ravnopravni sudionik prometa i dužan je poštivati prometne propise. Oznake i redari vjerojatno će ostati na stazi duže, iako se to tada više ne garantira.

Svi sudionici koji su odustali od utrke (bez obzira na razlog), dužni su javiti se sucima na cilju odmah po dolasku, ili se moraju javiti najbližem redaru na stazi, koji će zabilježiti njihov broj i javiti sucima. Svi sudionici koji su odustali od utrke (bez obzira na razlog), dužni su javiti se sucima na cilju odmah po dolasku, ili se moraju javiti najbližem redaru na stazi, koji će zabilježiti njihov broj i javiti sucima. Sve sudionike koji se nakon odustajanja na stazi promptno ne jave sucima ili predstavniku organizatora, organizator može novčano kazniti u iznosu od 200 kuna.

Izuzeti su sudionici koji su ozlijeđeni te su završili na hitnoj pomoći ili u bolnici. Svaka vrst pomoći s treće strane za vrijeme utrke je zabranjena. U tehničkim/okrjepnim zonama, označenim na karti, sudionici mogu uzimati hranu i piće, zamjenske dijelove i pomoć.

Molimo da ne bacate smeće izvan okrjepnih zona (vrećice, boce, najlone, pakiranja i slično), posebice ne izvan naseljenih mjesta!

LIJEČNIČKA POMOĆ

Utrku će pratiti dežurna liječnička ekipa u službenom vozilu (na pristupnim putevima) i doktor u terenskom vozilu. Molimo sve natjecatelje da prijave padove i nezgode prvom sljedećem redaru, s podacima o točnom mjestu pada i brojem vozača koji je doživio nezgodu.

DOMOVI ZDRAVLJA

 • U OKOLICI Poreč: Dom zdravlja Poreč, Adresa: Dr. Mauro Gioseffi 2, Poreč; Tel. +385 (0)52 451-611; Hitna pomoć (24h) Tel: +385 (0)52 451-611 (int. 112 ili 161)
 • Buje: Dom zdravlja Buje, Adresa: Istarska 15, Buje, Tel: +385 (0)52 772 143
 • Buzet: Dom zdravlja Buzet, Adresa: Naselje Goričica 1, Buzet, Tel: +385 (0)52 662 722

 

OKRJEPNE/TEHNIČKE ZONE

 • Petak – na cilju.
 • Subota:
  • 1. – 10. km – kod prolaza ispod autoceste
  • 2. – 24. km – kod mosta Ponte Porton (početak ravnice nakon spusta) – tehnička zona i okrjepa u organizaciji vlastite pratnje sudionika
  • 3. – 34. km – kod prolaza ispod autoceste + na cilju
 • Nedjelja *:
  • 1. – 26. km – Parenzana – Antonci
  • 2. – 36. km – izlaz iz Parenzane kod Pirelića – tehnička zona i okrjepa u organizaciji vlastite pratnje sudionika
  • 3. – 47. km – Istarske toplice
  • 4. – 62. km – Murari (spoj na Parenzanu – početak uspona za Motovun)
  • + na cilju

OPASNE TOČKE NA STAZI

 • Petak spust s brda kod Kapetanove Stancije (~28. km)
 • Subota spust prema Mirni (~23. km)
 • Nedjelja * spust prema Mirni (2. km) spust prema Kostanjici (~17. km) spust prema Gradinjama (~42. km) spust nakon Sovinjskih Brda (~52. km) spust nakon Kala (~59. km) spust prema Mirni (~67. km)

 

DODATNE INFORMACIJE O STAZI I UTRCI

a) Organizator će osigurati stazu i sve ostale uvjete do 18h u petak, do 14h u subotu, do 15h u nedjelju. Svi sudionici koji nisu do tada završili utrku bit će isključeni iz konačnih rezultata, bit će bez osiguranja utrke, čime postaju normalni sudionici u prometu. Okrjepa također ne može više biti garantirana nakon tog trenutka. Oznake na stazi ostat će još neko vrijeme nakon toga.

b) Sudionici koji, u subotnjoj utrci, na Okrjepnu/tehničku zonu 1 na Mirni dođu nakon 12:15h mogu biti isključeni iz utrke. Isto tako za dolazak na Okrjepnu/tehničku zonu 2 na usponu od Ponte Portona nakon 13:00h.

c) Sudionici u nedjeljnoj utrci mogu biti isključeni iz utrke ako dođu nakon sljedećeg limita na okrjepne stanice/tehničke zone *:

 • FZ/TZ 1 (Antonci) – nakon 12:30h
 • FZ/TZ 2 (Pirelići) – nakon 13:00h
 • FZ/TZ 3 (Ist. Toplice) – nakon 13:30h

Organizator zadržava pravo da na temelju vlastite procjene ili procjene sudaca isključi zaostale sudionike iz utrke.

Details

Start:
25/09/2015
End:
27/09/2015
Event Category:
Website:
http://www.istria-bike.com/hr/manifestacije/mtb-parenzana/raspis

Organizer

BBK Grožnjan

Venue

Parenzana
Grožnjan, Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Map
Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.