Karte, Mape, Internet …

kompas

Što se tiče karata i mapa, možemo slobodno reći da imamo dva svijeta: do Google MAPS i od Google MAPS pa nadalje. Naime, od kada je Google javno i besplatno dao mogućnost pregledavanja satelitskih snimki cijele kugle zemaljske, ništa više nije kao prije. Naravno, za nas ljubitelje planina i brda stvari su krenule nabolje.

Zašto ? Prije ste morali poznavati pojmove kao što su izohipse, geografske širine i duljine, azimuti, relativne i apsolutne točke, M = 1 : 25.000 ili M = 1 : 50.000, specijalke  … skoro da ste trebali biti bivši oficir JNA i to artiljerac. Sada vam treba samo oko sokolovo i mirna ruka. E da, baš to … oko sokolovo. Pokrenete Google Earth ili sličan alat na svome računalu (nabavite što veći monitor) i lagano kao sokol preletite terene i tražite žrtvene staze i puteljke koje uskoro namjeravate napasti svojim gumama. Ne treba vam neko posebno iskustvo sa kartama već samo dobro oko, da vas ne bi na vašoj odabranoj stazi iznenadio neki suhozid umjesto puteljka ili kakva litica.

Pokušati ćemo Vam kroz opise slijedećih softverskih alata predočiti korisnost uporabe Internet servisa i softvera u brdskom biciklizmu i planinarenju. Bilo da je to u fazi pripreme i planiranja ili prilikom boravka u planinama i brdima. I naravno, završno kao koristan alat u analizi područja na kojemu ste bili.

1. Google MAPS – On-line digitalna karta

software_google_maps

Ovaj servis je putem web aplikacije dostupan na adresi https://maps.google.hr/. Zgodan je, jer vam je za njegovu uporabu dovoljan bilo koji web preglednik sa bilo kojega računala, tableta ili smart-mobitela. Imate mogućnost pregleda kao karte, terena ili satelitske snimke. Ugrađene su opcije kao što su pregled vremenske prognoze, web kamera, Panoramio fotografija.

2.Google Earth – Off-line digitalna karta

software_google_earth

Ova Google verzija se instalira na vaše računalo i pomoću nje imate puno više mogućnosti rada sa stazama. Možete crtati staze, snimati ih, pregledavati profil, exportati  ih te nakon toga prebacivati u vaše mobilne GPS uređaje ili mobitele sa ugrađenom GPS opcijom. Možete uključivati razne slojeve te pregledavati i oznake mjesta, ceste, vremensku prognozu, Panoramio fotogaleriju i dosta drugih korisnih opcija. Inače, ovo je jedan od najkorisnijih softvera na računalu. Link za preuzimanje http://www.google.com/earth/

3. Bing MAPS – Online digitalna karta

software_bing_maps

Bing MAPS je pandan Google MAPS i to tvrtke Microsoft. Radi kao web aplikacija i ima prikaz karte (Road) te terena (Aerial). Zgodna stvar je to što možete kreirati Microsoft račun, te nakon toga možete izravno crtati kroz web aplikaciju i svoje staze i točke pohranjivati na njihov server, tako da su vam dostupni bilo kada i sa bilo kojega računala. Na nekim područjima ima bolji pregled od Google MAPS karata.

4. Geoportal (samo za HR) – Online digitalna karta

software_geoportal

Geoportal je servis dostupan samo za područje Hrvatske. Riječ je o dosta kvalitetnim ortofoto snimkama terena koje vam mogu pomoći dosta više od drugih stranih servisa. Moguć je i prikaz čestica, ako vas zanima po čijim njivama i mejašima vozate. Detaljnije korištenje

5. BikeMAP – Online baza biciklističkih staza

software_bikemap

BikeMAP je online baza podataka biciklističkih staza. Pristup je pomoću web aplikacije i za potpuno korištenje bi trebali kreirati račun kod njih. Preko web aplikacije možete ili prijavljivati ili pak izravno crtati svoje staze. Vrlo koristan servis fokusiran isključivo na biciklizam (cestovni i brdski).

6.Sport Tracker – softvare za snimanje staza

software_sport_tracker

Alat je primarno namijenjen za snimanje i analizu staza. Ovaj alat ima dvije verzije: mobilnu i web verziju. Mobilnom verzijom snimate na terenu, te se nakon toga mobilni uređaj sinkronizira preko interneta sa serverom, gdje možete preko web aplikacije pregledavati vaše staze. Ima ugrađenu i kolaboraciju sa drugim članovima toga servisa. Besplatan je i da bi ste ga koristili trebate otvoriti račun na njihovim stranicama.

7. Endomondo – softvare za snimanje staza

software_endomondo

Slično Sport Tracker softveru i ovaj softver služi primarno za snimanje staza. Ima mobilnu aplikaciju koja je omiljena korisnicima Android mobitela i tableta te web aplikaciju za naknadni rad i pregledavanje. Postoji i iPhone verzija. Mobitel se nakon snimanja staze sinkronizira sa serverom na internetu. Ovo je softver koji ima jaku komunu te dobre kolaboracijske tehnike za razmjenu informacija. Prikladan je za sve oblike Outdoor aktivnosti.

8. EasyTrails LT – snimanje i praćenje staza

software_easytrails

Easy trailsLT služi također snimanju staza, ali ima jedan veliki plus u odnosu na prethodnike – a to je ‘prati stazu’ opcija. Registrira elevaciju te profil i pomoću zvučnoga signala vas upozorava kada se približavate označenim točkama koje pratite. Savršen je za praćenje prethodno odvožene GPX staze ili kada eksperimentirate sa stazama koje nikad nisu vožene, već ste ih kreirali na računalu. Ovaj softver nije u potpunosti besplatan i za korištenje svih opcija trebate platiti licencu. Za rad sa samo jednom stazom je besplatan.

9. GPSBable – konverter digitalnih formata

software_gpsbable

Ovaj softver se instalira na računalo te služi konverziji između različitih digitalnih zapisa staza. Često imamo situaciju da posjedujemo jedan oblik (npr.kml), a trebali bi ga prebaciti u drugi oblik (npr.gpx). U ovim situacijama ovaj softver dosta efikasno obavlja konverziju iz jednoga u drugi. Ima ugrađenu poprilično široku paletu podržanih digitalnih formata te je stoga vrlo koristan i upotrebljiv.

10. Orux maps – softvare za snimanje staza

software_orux_maps

Orux maps je softver za Android platformu. Može da radi u Online i u Offline načinu rada. Kada se radi u offline načinu, karte se mogu preuzeti ili čak nacrtati te nakon kalibirranja mapa preuzeti na mobilni uređaj i raditi na terenu bez prisustva interneta. Detaljnije korištenje

11.Open Street MAP  – Online digitalna karta

software_open_street_map

Open Street MAP (OSM) je projekat zajednice i djeluje kao potpuni open source tj. besplatan je za uporabu svima. Možete se priključiti zajednici i učestvovati u stvaranju i održavanju karata. Možete prijaviti svoje GPS uradke ili crtati nove. Naš portal koristi OSM mape u prikazu.

12. Michelin  – Planer putovanja

software_michelin

Michelin portal nije namijenjen za biciklističke staze, ali ima drugu korisnu primjenu biciklistima. Naime, njegova osnovna namjena je planiranje putovanja cestama, a to nam često treba kada idemo u planine, kako bi na što bolji način isplanirali rutu do početka vožnje. Izračunava najbrže i najkraće rute, potrošnju goriva, smjerokaze kretanja i slične detalje …

 

Ovo je bio samo mali pregled alata koje možete vrlo efikasno iskoristiti za planiranja i analize vaših vožnji. Ima tu još i Garmin Connect, Everytrail, PathAway, ViewRanger … i još deseci drugih. Mi smo vam prikazali alate koje mi koristimo, a to ne znači da postoje alati i koji su bolji ili vama zgodniji za uporabu. Ali povrh svega najbitnije je što više voziti po svim tim stazama. Zato: isklikajte stazu, učitajte u svoj mobitel, bike pod noge i na prvo brdo ili planinu …. bikeON ……

DinaridesSignature

3 Komentara na Karte, Mape, Internet …

 1. Vektorizacija says:

  U kojem programu radite vektorizaciju staza i export u .gpx formatu?
  Za navigaciju koristim My Tracks od Google-a, ali ne želi mi imporitrati staze kreirane u Quantumu, Mapsu ili Earthu, dok mi vaše staze uredno prihvaća.
  Hvala!

 2. Vektorizacija says:

  Onda je problem ili do My Tracksa ili do moje instalacije Eartha. Na kraju sam ga zaobišao Maps-om koji uspješno prihvaća sve .gpx-ove.
  Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.