Kliška ‘Kružijada’

Osvanula je lijepa i sunčana jesenja subota…

Nakon mjesec dana odgađanja uslijed ‘kišnih pozdrava’ našeg vjernog prijatelja Bjorga iz Norveške biciklistički svijet iz Splita i okolice, uključujući i stare dobre prijatelje iz Sinja i Šibenika, sjatio se u Klis, malo mjesto poviše Splita. To je mjesto sa bogatim povijesnim naslijeđem još od vremena Osmanskog carstva, čemu svjedoči stara kliška tvrđava, simbol otpora hrabrog kliškog naroda protiv turskih osvajača. Predvođeni hrvatskim ‘Asterixom’ Petrom Kružićem i Kliškim uskocima dugo vremena su odolijevali turskim napadima, iako su već veliki gradovi i mjesta u to vrijeme pali pod tursku vlast. Ostali su zadnja oaza slobode u ovim krajevima.

KlisBiciklijada-023

I tako riječ po riječ, skupili smo se mi stari poznanici i prijatelji, naravno tu su bili i ‘neki novi klinci’ koji tek ulaze u svijet biciklizma, što je itekako pohvalno jer jednom kad se ‘zapedala’, može se promijenit model ili tip, ali bicikl ostaje vjerni suputnik cijeloga života.

Treba reći, da je ova biciklijada i zamišljena da na njoj sudjeluju sve generacije, popularno nazvano od 7 do 77 godina kako bi se što više popularizirao ovaj sport.

Točno u podne opalio je top sa kliške tvrđave, koji je označio start 1. Kliške biciklijade.

Trenutno smo zaglušili, ali nema veze, prizor vojske biciklista je bio neponovljiv; neki su vozili, neki se spuštali pješice, ali ono najbitnije: od bicikla se odvajali nisu.

KlisBiciklijada-008

I tako malo-pomalo, netko jače, netko slabije prošli smo asfaltnim lokalnim putem preko Klis-Varoši i na mostu od nekadašnje tzv. sinjske rere (za one koji ne znaju, sinjska rera je bio odmilja naziv za željezničku kompoziciju koja je do 60-ih godina 20. stoljeća spajala Sinj sa Splitom preko Klisa)  skrenuli ulijevo i spustili se na makadamski put u Vetmiće.

Preko Vetmića stigli smo do predivnog Kliškog polja.

Zahvaljujući načelniku Općine Klis gosp. Jakovu Vetmi, kao i ostalim predstavnicima kliške Općine, uređen je možda i najljepši single-track u široj Splitskoj okolici, uz prekrasni potok.

Općina Klis je prekrila stazu šljunkom, a potok premrežila linijom malenih drvenih mostića, čime je ova staza osim za bicikliste postala i izuzetna pješačka staza.

KlisBiciklijada-007

Kozji put nas vodi dalje kroz prekrasno Kliško polje, bogato maslinicima, kao i stablima upravo zrelih šipaka do crkvice Sv. Ivana i prekrasnog vidikovca s pogledom na Split, kaštelanski bazen, kao i na srednjodalmatinske otoke Brač, Hvar i Šoltu – idealno mjesto za odmoriti napačene noge a dušu prepustiti uživanju u čarima jesenskog povjetarca i ‘friške arje’ a sve to uz par neizostavnih fotografija ‘ekipe’ i prelijepog krajolika.

KlisBiciklijada-013

Idemo dalje…ne stajemo do izvora Jadra na kojem su se domaćini pobrinuli za okrijepu u vidu svježeg voća, te sabrali dojmove prijeđenog puta.

Nemamo puno vremena za priču jer dok se ne ‘ohladimo’, treba sjesti na ‘bajk’ i nazad na Tvrđavu. A i naš stari dobri znanac Đoni Gitara već se dobrano zagrijava za feštu koju nam priprema, gitara se uštimava, a vesela biciklistička družina već je na pola puta do kliške tvrđave, polako upisujući kilometre asfaltnog lokalnog puta.

KlisBiciklijada-010

I tako malo-pomalo stigli smo nazad na Klišku tvrđavu; naš Đoni reda svoje hitove (Pauk, Stare kuće,…) i naravno nezaobilaznog Mišu, jer kakva bi to fešta bila da se ne ‘zapiva’ Drugi joj raspliče kosu, ili nezaobilaznu Dalmaciju u mom oku, te bis za kraj…Đonijev najveći hit Moja se draga napila.

KlisBiciklijada-033

Toči se pivo, jede se fažol…pjeva se uglas i uživa u jedinstvenom zalazu sunca.

Zašlo je sunce, jesenska hladna noć pada…vrijeme je za poći kući; oni u boljoj kondiciji biciklima nazad put Splita, Sinja i Kaštela,  dok oni već pomalo umorni nazad kući automobilima, ali svi zato svi zajedno obogaćeni za jedan ugodno provedeni dan.

Ekipa, vidimo se ponovo na 2. Kliškoj biciklijadi…

…jer voziti se mora…

Do tada… Bike on!!!

Evo i video prilog medijske kuće AS Media

A stazu možete vidjeti, pruzeti na vaš mobitel i odvoziti i to sve na našem portalu na linku:

http://www.dinaridestrails.org/staze/kliski-djir/

Tekst: Žarko Perković
Photo: Zoran Teur
Staza:Valentini Kožica
Video: AS Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.