Omiš – mali gradić za veeeeeeeeliki ‘Outdoor’

Ljubitelja ‘outdoor’ aktivnosti je sve više i neprestano su u potrazi za novim i atraktivnijim lokacijama. Kada bi postojale ‘Outdoor’ olimpijske igre tada bi bez ikakve dvoumice prve bile u Omišu. Zašto ?! Priroda kao da se poigrala s njim i sve ljepote sačuvala na jednom mjestu. Na tako maloj površini toliko zanimljivih i prekrasnih detalja nećete naći nadaleko. Planina, brdo, stijena, vodopadi, rijeka, more …. sve se združilo na jednoj lokaciji. Mosor, Perun,  Omiška Dinara, Cetina i Jadransko more su se sljubili jedno s drugim, poigrali i podarili nam mikrolokaciju koju svakako treba posjetiti i uživati u njenim čarima.

omis

Pozicija svih ovih prirodnih elemenata vam omogućava da prakticirate jednu od slijedećih outdoor aktivnosti: trecking, slobodno penjanje, alpinizam, rafting, kanjoning, extreme kanjoning, kanu, kajak, cestovni biciklizam, brdski biciklizam, trčanje, grebening, ZIP Line, paraglajding, windsurfing, kitesurfing, jedrenje, ronjenje, plivanje, triatlon, odbojka na pjesku, picigin ….. uff … nadamo se da nismo preskočili koju aktivnost.

omis-penjanje3

Jedno od prvih CRO Challenge takmičenja 90-ih godina je upravo i prošlo ovuda, te odradilo par disciplina na ovim lokacijama i na neki način i bilo okosnica utrke. Kada dođete u ovaj gradić budite spremni na adrenalinske avanture i ne sputavajte istraživača u sebi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  omis-paraglajding

Za početak druženja sa Omišom, mi smo vam pripremili jednu cestovnu biciklističku stazu koja se provukla  skoro kroz cijelo ovo grotlo i omogućila uvid u ljepote Omiša. Naravno, biti će toga još na našem portalu u budućnosti, a ovu smo stazu nazvali Omiški đir (đir=krug po dalmatinski), iako smo je slobodno mogli nazvati i ‘Omiš Classic Ride’. Nakon što odvezete ovu stazu nadamo se će vam svima, sa osmjehom na licu, biti pitanje ‘Koja je slijedeća staza ?’.

Kada budete planirali svoj godišnji odmor ili pak dnevni izlet ako ste blizu Omiša, svakako pokušajte ubaciti ovu lokaciju na vašu listu želja. Omiš je turističko mjesto, tako da ne bi trebali imati problema sa smještajem, a u gradu je i veliki kamp uz more za ljubitelje kampiranja.

omis-cycling  omis-canyoning2

Stazu možete pogledati na linku:

http://www.dinaridestrails.org/staze/omisomiski-dir/

Imamo već od prije još jednu stazu, koja ima XC elemenata i nalazi se u zaleđu Omiša, a ispod južnih padina Mosora.

http://www.dinaridestrails.org/staze/mosor-dubrava-gata-zvecanje-dubrava/

 

DinaridesSignature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.