Šator – Najljepši bazen prirode

Dosta planina u BiH imaju manje ili veće jezero, bilo ledenjačko bilo izvorsko, koje mami svojom ljepotom i čistoćom, ali ovo jezero će vas zasigurno očarati svojim ljepotama. Smješteno je tik ispod samih vrhova Šatora, a na rubu debele i masne bukove šume. Savršeno mjesto i kao izmišljeno za izlete. Do jezera kroz šumu vodi čvrsti i super-kvalitetni makadam kojim se može i osobnim vozilom ugodno pristupiti. Prilaz je kroz gustu bukovu šumu, koja za vrijeme toplih dana stvara prirodni štit od sunca i hladovinu baš kao šator. Bukova šuma ispod samoga jezera je pod posebnom zakonskom zaštitom, pa se nadamo da ćemo zateći svakim našim novim dolaskom sve one prekrasne gorostasne krasotice. Donji dijelovi šume su u aktivnoj eksploataciji lokalne šumarije, pa se nemojte iznenaditi ako naletite na drvosječe, bagere i motorne pile. Izlaskom iz šume pred vama se goropadno prpoše vrhovi Šatora sa krunom i siparima. Samo par desetaka metara dalje i u udubini ispod padina vrhova, kao ugniježđeno zrcali se Šatorsko jezero. Na južnome dijelu jezera je izvor koji ga puni pitkom vodom. Jezero je relativno plitko, ali dovoljno udobno da bude najljepši planinski bazen. Dugačko je oko 250 m, široko oko 120 m i duboko 10-tak metara. Za toplih dana osvježenje u njemu je pravi izazov. Inače, lokallo stanovništvo ga od davnih vremena zove i gorsko oko. Zašto ? Popnite se na vrh Šatora i pogledajte ljepotu toga zelenoga oka. Šteta što ih nema dva, pa da tvore kakvu gorsku krasoticu. Blizu Šatorskog Jezera je i Bulino Vrelo, dobro poznat izvor hladne i bistre vode. Priče iz davnina govore  da je ovaj izvor dobio naziv po tome što je slijepa bula došla ovdje na  izvor, umila se i nakon toga progledala.

Poviše jezera starta planinarska staza kojom se možete uspeti na sam vrh za nekih cca. 1h planinarenja. Zato je ova planina savršena za Hike & Bike aranžmane.

U obližnjoj bukovoj šumi ima par zgodnih lokacija za ljubitelje gradela, roštilja, janjaca i sličnih gastro aktivnosti. Motel uz jezero nažalost nije u funkciji, ni kao ugostiteljski, ni kao planinarski objekt.

satorsko-jezro-2

Malo Wikipedije:
Šator je planina na zapadu Bosne i Hercegovine koja razdvaja Livanjsko polje od Glamočkog. Najviši vrh je Šator, 1875 m n/v. Ispod samog vrha nalazi se Šatorsko jezero, uz koji se nalazi i hotel, omiljeno izletište ljudi iz okolnih općina.

Pristup jezeru je moguć iz par smjerova:

  • zapadno iz smjera sela Gornje Peulje
  • sjeverno iz smjera sela Tičeva
  • istočno iz smjera sela Rore na Glamočkoj strani i Preodca, pa se spojiti na put iz Tičeva
  • južno iz smjera Halapića i Glamoča kao najdulja opcija

Svi smjerovi su makadamski i vode kroz guste i masne šume.

Vožnja na ovome lokalitetu:

 

DinaridesSignature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.