Savjeti o vremenu u planinama

Brdski biciklizam jednako kao i planinarenje može biti opasna rekreacija, pogotovo ako se kreće bez iskustva i odgovarajuće pripreme. Cilja naših stranica je da pomognemo svima  da uz što manje opasnosti uživaju u brdima i planinama.
Naravno, najbolja priprema je uključenje u biciklistički klub u kojem će te sigurno naći iskusnije bicikliste uz koje možete dosta naučiti.
Brdski biciklisti su često i planinari, tako da je i iskustvo iz planinarskih društava jako dragocjeno.

Jedna od najvećih i najčešćih opasnosti u planinama je vrijeme. Zato bi vas ovdje uputili na nekoliko stranica gdje se možete dobro informirati o vremenu koje vas čeka na vašim turama. Uzmite u obzir da, bez obzira što meteorolozi prognoziraju, to vrijedi za doline i naseljena mjesta, dok se u planinama vrijeme ponaša nešto drukčije i nisu rijetke nagle promjene vremena do kojih na nižim visinama ne dolazi i koje mogu lako pokvariti vaše bicikliranje.
Osim nevremena, opasnost predstavlja i jako sunce, pogotovo u ljetnim mjesecima. Tada se treba dobro zaštiti od sunca i izbjegavati naporne vožnje od 12-14 sati. Također je pametno ponijeti kreme za sunčanje i dosta pitke vode.

yr.no

Jedna od najpoznatijih stranica za vremensku prognozu je ona od Norveškog meteorološkog instituta  – yr.no. Između ostalih oni daju vremensku prognozu u obliku meteograma za slijedećih 48 sati za planinska područja kao rezultat prognostičkog modela ECMWF.

Meteogram sa yr.no

Prikaz meteograma sa stranice www.yr.no

Osim njih imaju i dugoročne prognoze do deset dana unaprijed, ali one nisu baš najpreciznije, no mogu vam pomoći kod planiranja tura.

meteoalarm.eu

Dobro je prije odlaska pogledati što ima na stranicama koje održava “The Network of European Meteorological Services” – meteoalarm. Tu će te biti upozoreni ukoliko se pripremaju ekstremne vremenske neprilike.

Meteoalarm.eu

Meteoalarm.eu

 

Trenutne meteorološke podatke u realnom vremenu možete pogledati na stranicama pljusak.com koje održava udruga Crometeo i gdje se podaci dobivaju iz mreže meteoroloških stanica. Oni svoju trodnevnu vremensku prognozu izrađena na temelju produkata Crometeo/MeteoAdriatic numeričkog modela WRF objavljuju na stranicama meteoadriatic.net.

Naravno postoji još mnoštvo drugih izvora vremenske prognoze i na vama je da odaberete onu koja vam se najviše sviđa, a kroz korištenje će te otkriti koliko

Dinarides Trails ne odgovara za točnost informacija koje se nalaze na ovim stranicama, niti za posljedice uzrokovane njihovim korištenjem. Naša intencija je da Vas usmjerimo, pomognemo  i informiramo o saznanjima, kako bi Vi što kvalitetnije donosili odluke vezne uz vaše aktivnost, za koje sami odgovarate.

 DinaridesSignature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.