Šolta te dopala – Šolta nam se dopala

Punta Šolte

Za razliku od razvikanih srednje dalmatinskih otoka poput Brača i Hvara, Šolta pruža jedan sasvim drukčiji doživljaj. Ovaj otok ne nudi previše modernim jet-seterima, ali zato može mnogo toga ponuditi ljubiteljima netaknute prirode.

Uzrečica “Šolta te dopala”, poznata je iz doba kad je Šolta bila poznata po proizvodnji vapna, te najbolje govori o teškom životu Šoltanskih  težaka (pogotovo žena).

Nezapaljena vapnenica kod Gornjega Sela, obitelj Blašković (Foto: Vidoslav Bagur)

Nezapaljena vapnenica kod Gornjega Sela, obitelj Blašković (Foto: Vidoslav Bagur)

Japjenica poviše Nečujma

Japjenica poviše Nečujma

Japjenica u uvali Duboka

Japjenica u uvali Duboka

Vapnenica

Vapnenica

Dok su muški članovi obitelji navigali i prevozili to vapno trabakulima, te gradili japjenice, dotle su žene donosile šumu (drva). U to doba je to bio mukotrpan posao, jer je trebalo, tehnikom suhozida prvo japjenicu sagradit, pa je napuniti drvom i potom zapaliti. Nakon toga je vatru trebalo održavati od 5 pa poneka sve do 30 dana, uz cjelodnevno održavanje vatre. A, nakon toga je bilo potrebno čekati još 10-tak dana da se vapno ohladi. Zbog toga bi se uz svaku japjenicu, nalazila i kamena pojata gdje bi spavali i sklanjali se za ružnog vremena. Proizvod visoke temperature u japjenici je bilo vapno, koje se tad prodavalo širom Dalmacije. U proizvodnji vapna je tako Šolta bila centar Dalmacije i način gradnje tih japjenica je bio specifičan baš za Šoltu, gdje su se one gradile uglavnom uz obalu, kako bi se olakšalo prebacivanje u brodove. Danas na Šolti skoro da više i nema težaka, a pogotovo japjeničara. Težak život proizvodnje vapna je uglavnom zamijenio turizam. Tako smo i došli do toga da staru kletvu Splitskih matera, zamijenimo novim Šoltanskim sloganom”Šolta nam se dopala”, iako još uvijek ima onih koji kombiniraju turizam sa uzgojem maslina i vinove loze, samo što se oni danas ne žale, već uživaju u blagodatima ovoga otoka.

Maslina Vinova loza

Škrape uvala Duboka

I stvarno, danas Šolta pruža skroz drukčiji doživljaj. Pogotovo onima kojim nikakav salbun Splitskih Bačvica ili fino žalo Bolskog Zlatnog rata, ne može zamijeniti Šoltansku škrapu na koju sjenu bacaju borovi koji rastu skoro do samoga mora. Pored uživanja u moru i kupanju, Šolta pruža i mnogo radosti zaljubljenicima u outdoor aktivnosti.

Tako je pravi užitak kajakariti okolo Šolte i obilaziti skrovite uvale.

Pored toga, od 2012 godine postoji i uređeno penjalište “Križice” sa devet smjerova.

Penjalište KrižicePenjalište se nalazi na južnoj strani otoka u predjelu Križice, ravno iznad mora i sa njega se pruža odličan pogled na otoke južno od Šolte. Ukoliko se odlučite na planinarenje, najveći vrh Šolte je Vela Straža 237mnv iznad Gornjeg Sela, koji je ujedno i kontrolna točka HPO-a. Ljubitelji trekinga su ove godine došli na svoje. Tako 2014 godine Šoltanska udruga Buđenje organizira prvu treking utrku na Šolti – Šoltanje.

Šoltanski makadam

Što se tiče brdskog biciklizma, nažalost sa odlaskom težaka, zarasle su i Šoltanske staze. Sa promjenom pristupa poljodjelstvu, a i sa smanjivanjem broja ljudi na otoku, nestali su i stari otočni putevi i staze (bajkeri bi rekli single track-ovi). Može se primjetiti da su polja obrađena samo tamo gdje se može pristupiti automobilom (najćešće samo terencem). To je dovelo do toga da su stare otočne staze u potpunosti zarasle, ali se pojavio velik broj makadamskih kolnih putova. Nekome će se možda i svidjeti široki makadami, ali će kad tad shvatiti koliko su naši stari više pazili da put ne bude previše strm, kako bi tovari i ostala marva mogli normalno prolaziti. Tako nisu rijetki putevi uz koje se biciklom jako teško uspeti, što zbog nagiba, što zbog sipke podloge. A njima se i jednako teško spustiti. Dosta tih puteva je napravljeno i za potrebe zaštite od požara.Na Šolti postoji i put kojim je prošao vodovod pa se njime lijepo može doći i do najistočnije punte, odakle izgleda kao da bi u par zamaha mogao preplivati do Brača.Pogled na Brač

Južna strana Šolte

Tako danas biciklisti i šetači mogu u potpunosti uživati u otkrivanju skrivenih uvala i dolasku do njih sa kopnene strane, pa i mnogo više od “vikend pomoraca” koji se tiskaju sa morske strane. Ukoliko se odlučite za vožnju biciklom tad vas pozivamo da odvozite neke od Šoltanskih staza koje smo vam pripremili. To vas naravno ne ograničava u tome da krenete otkrivati svoje staze i uvale.

Šolta zapadni dio

Šolta istočni dio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.