Đir oko Zagvozda

Stapin dub
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently

Specifikacija staze (ID=0139):

Staza
Smjer kretanja:Zagvozd - Grabovac - Lončari - Rastovac
Opis staze:Start staze je iz autokampa Biokovo u Zagvozdu. Na izlasku iz kampa idemo lijevo i vozimo do državne ceste D62, gdje skrenemo lijevo i dalje nastavljamo vožnju po njoj. Nakon malo manje od kilometra bicikliranja sa lijeve strane ćete vidjeti stećak "Vukov greb". Dalje, nakon  otprilike dva kilometra vožnje dolazite do skretanja za zaseok Stapin dub i tu će te sa lijeve strane ceste vidjeti stari hrast (dub) sa kamenim stolom i klupicama. Nastavite voziti cestom do skretanja za selo "Svaguše", gdje skrenete desno i nakon manje uzbrdice obiđete jedno tipično selo Dalmatinske Zagore. Ponovno se vraćate na državnu cestu D62 gdje nakon otprilike jednog kilometra možete skrenuti lijevo, gdje se dvadesetak metara od ceste nalazi pećina "Velika pećina" (Otvorena je površina od 160 m², a najveća dubina do koje se došlo je 235 cm.Otkriveni su i istraženi slojevi iz neolitika (impreso kultura), razvijenog eneolitika (jadranska kultura), ranog i srednjeg brončanog doba (posuška kultura, nalazi cetinske i licenske keramike) i srednjeg vijeka. Rijetki rimski nalazi govore o povremenim i kratkotrajnim posjetama. Utvrđena je organizacija prostora i rekonstruirani su razni aspekti svakodnevnog života.  Krešimir Filipec, Darko Periša ). Malo dalje skrenemo desno sa državne ceste i vozimo dalje kroz Roščiće do Grabovca. U Grabovcu presijecamo  državnu cestu kod crkve Porođenja Blažene Djevice Marije. Tu počinje povratak prema Zagvozdu i autokampu Biokovo. Prolazimo kroz naselja Lončari i Rastovac te dolazimo do tunela Sv. Ilija koji vodi kroz Biokovo do Makarske. Tu prođemo ispod autoceste i stižemo nazad u autokamp.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite Zagvozd.gpx

Fotogalerija ove staze
Pogledajte fotogaleriju na linku

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.