Via Dinarica Plava staza-Biciklisticka staza na otoku Šipanu

Šipan
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently

Specifikacija staze (ID=0140):

Staza
Smjer kretanja:Suđurađ - Šipansko polje
Opis staze:Ljepote Šipana, koji uz Koločep i Lopud čini skupinu Elafitskih otoka, smještenog na oko 7,6 Nm sjeverozapadno od Dubrovnika, sada možete otkriti i kroz Via Dinarica plavu stazu. Za samo sat vremena iz Dubrovnika ćete se prevesti do Šipana najstarijim brodom Jadrolinije Postirom, te odmoriti i dušu i tijelo uživajući uz cvrkute cvrčaka, mirise ružmarina i maslina, šum mora, te odličnu gastronomsku ponudu. Biciklistička staza (Via Dinarica Plava staza) na otoku Šipanu je dužine 3,8 km, i spada u lake staze. Na otoku su dva veća naselja Šipanska Luka i Suđurađ koji pripadaju strogo zaštićenim povijesnim graditeljskim cjelinama. Oni su povezani cestom koja vodi kroz plodno Šipansko polje. Poljoprivredne kulture koje povijesno dominiraju su masline, smokve, vinova loza, šipak i rogač. Inače otok Šipan je površine je 16 m2, duljine obalne linije 28 km. Početak rute biciklističke staze je naselje Suđurađ, odnosno podnožje crkve Sv. Duh, a kraj njene prve dionice je prostor Biskupije. Uz stazu je 5 odmorišta, 3 na atraktivnim lokacijama uz ladanjski sklop Becadelli i uz zdenac Šipun, te 2 na sjenovitim prostorima ispod krošnji trešanja, na dijelu staze koji spaja ova dva iznimna spomenika. Ova staza omeđene je kamenim rubnjacima, rubnim zidićima i u cijelosti postavljena je na gotovo ravnom terenu što omogućujedostupnost i kretanje po stazi i osobama sa smanjenom pokretljivošću. Postojeća širina staze je neujednačena, 1,20 –4,00 m. Staza prati konfiguraciju terena, a nalazi se na visinskim kotama 5.00 (staza kroz polje) - 37.25 (južne staze) mnv. Osim predivne prirode, najveći potencijal staze je njena kulturno-povijesna vrijednost, kulturni krajolik. Naime, sa staze je moguće pristupiti brojnim kulturno-povijesnim spomenicima među kojima se ističu: renesansni ladanjski kompleks Becadelli s ranosrednjevjekovnom crkvicom Sv. Marije, Stambeno-gospodarski kompleks Blus – Dadić u Šilovu selu i zdenac (puč) Šipun U jugoistočnom dijelu Šipanskog polja, u neposrednoj blizini trase rekreacijske rute, je puč Šipun kojeg je obitelj Skočibuha uredila u 16. stoljeću za potrebe opskrbe, navodnjavanja i napajanja blaga. Pretpostavlja se korištenje puča i u povijesnom razdoblju antike. Danas prostrane plaže, čisto more posebno bogato ribom, obilje zelenila i nadaleko poznato šipansko vino privlače sve više gostiju željnih mirnog odmora.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video:
GPX download ove staze
Preuzmite Via_dinarica_sipan.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.