Vranica: Uskoplje (Gornji Vakuf) – Prokoško jezero

Wikipedija:

Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, između gradova Uskoplja na zapadu i Fojnice na istoku.Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh zove se Nadkrstac i ima nadmorsku visinu 2112 m. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka i površinskim vodama. Na njoj se nalazi Prokoško jezero. Prokoško jezero je udaljeno od doma na Rosinju 6 km. Na Vranici se može vidjeti dosta izvora (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Ždrimački slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama. Na Vranici se mogu naći endemske biljke: vraničko zvonce (bijelo vraničko zvonce)[1], bosanska zvončika[2] i Alchemilla vranicensis. Također, u Prokoškom jezeru živi endemska životinjica triton.

ProkoskoJezero

Specifikacija staze (ID=0050):

Staza
Smjer kretanja:Uskoplje-Mračaj-Voljevac-Crkvice-Hrđenovac-Prokoško jezero-Hrbat varnice ispod vrhova Krstac i Nadkrstac-Vrse-Ždrimci
Opis staze:Početak ove staze je u gradu Uskoplje (Gornji Vakuf). Iz grada glavnome cestom prema Prozoru te na samome istočnom ulazu u grad skrenuti lijevo preko mosta na rijeci Vrbas u smjeru mjesta Ždrimci. Tu se nalazi malo jezerce i vodopad.  Nekoliko stotina metara iznad sela Ždrimci uklesan između dvije stijene nalazi se prelijepi "divlji" vodopad visine od oko 29 metara koji tvori potok Crndol. Proći ispod sela te pratiti put prema naseljima Dobrošin, Boljkovac i Voljevac. U Voljevcu iće prema naselju Crkvice. Cijelim ovim putem se prati korito rijeke Vrbas. U Crkvicama počinje ozbiljni serpetinski uspon. Tu je i spoj sa potokom Hrđenovac. Pri usponu ne skretati na desne priključke već samo pratiti glavni put koji nas vodi sve do travnatih brežuljaka sa istočne strane vrha Locike (2107 m). Tu počinje i spust prema Prokoškom jezeru. Na spoju puteva ići desno prema jezeru i spustiti se sve do jezera. Povratak ide istim putem do križanja gdje sada idemo desno prema istočnim padinama Vranice koji se protežu između vrhova Krstac i Nadkrstac. Tu je moguće napraviti kombinaciju da se popnete na hrbat Vranice te obiđete vrhove Krstac i Nadkrstac. Put što vodi nazad ispod hrbata je u početku je  blag da bi nakon toga prešao u strmiji spust. Završno se dođe do serpetinskoga dijela kojim se spušta u mjestu Vrse. Proći kroz mjesto Vrse te završno preko mosta desno u grad.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite Vranica_Uskoplje_Prokosko.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.