Sv.Jure Biokovo: El magnífico, El grande !!!

Makarska rivijera je nadaleko poznata po svojim plažama i turističkoj ponudi. Čisto i bistro Jadransko more sa šljunčanim plažama su pravi melem za tijelo i dušu. Ako malo bolje pogledate u šljunak na plažama i moru, možda se zapitate otkud je on tu: da li ga je izbacilo more ili je možda dovučen ljudskim naporima ?

A sada, ajmo malo zaboraviti more i lagano se za 180 stupnjeva okrenuti leđima prema njemu. Podignite pogled za 45 stupnjeva i …. vau .. ispred vas je u svoj svojoj raskoši Biokovo. El magnífico, El grande !!!

biokovo_makarska_snijeg

Biokovo je jedna od najatraktivnijih planina u slivu Dinarskoga gorja, koja se uzdiže kao kolos odmah sa morske obale. Toliko se impozantno uzdiže da izgleda kao veliki sivi zid koji vas mami poput magneta u svoj zagrljaj od stijena i ponikvi.  Nažalost, nije rijedak slučaj, da su neiskusniji avanturisti, a posebno turisti,  omamljeni tom ljepotom i gorostašću, ostavili i svoj život na njemu. Biokovo je zbog svojih ljepota i posebnosti proglašen i parkom prirode te u potpunosti zaslužuje taj status.

Planinari i alpinisti se već odavno obišli sve njegove kutke i vrhove te napravili cijelu mrežu planinarskih staza i alpinističkih smjerova. Sad je došao red i na brdske bicikliste da pokušaju izvući iz njega što više staza, uspona i spustova po njemu. Nažalost, geomorfološka struktura Biokova ne ostavlja puno prostora za biciklizam, obzirom da mu je prosječan nagib veći od 30%. S druge strane pak, prostrana kruna po vrhu je splet ponikvi u kojima se vidi sva ljepota i opasnost krškoga reljefa, koji je teško prohodan, a kamoli još i ‘proguman’.

biokovo-vosac-elgrande

U prošlom stoljeću je ljudska ruka na njemu napravila veliki ‘revolucijski’ zahvat i promjenila mu prirodni evolucijski izgled zauvijek. Naime, za potrebe odašiljanja radio i TV signala na vrhu je izgrađen RTV odašiljač te pristupna asfaltna cesta istome iz Makarske. Ova cesta je izmijenila krajolik krša na negativan način, ali je donijela i jednu pozitivnu stranu: mogućnost uspona biciklom sa same razine mora pa sve do vrha Biokova sv.Jure na 1762m nadmorske visine. Da, upravo to, sjednete na biciklu nasred Rive i pravac uzbrdo sve do vrha. Obzirom da je riječ o stazi dugoj 30 km i krajnjoj točki na 1762m, na ovoj turi vas čeka samo uspon, uspon i još malo uspona prije samoga vrha.

Na mjestima, zbog prevelikoga nagiba, ima serpentinskih rješenja kao jedinoga načina prolaza. Ovaj uspon je izazov svim biciklistima i svatko od njih ga pokušava uspeti te ubilježiti kao jednu od bitnih ‘recki’ na svojoj rami i u svome dnevniku ‘uspona’. Obzirom da je cijelom podlogom asfalt, staza je pogodna i za cestovne bicikliste.

biokovo-jure-2

Pošto je Biokovo park prirode i zaštićena zona, od svih posjetitelja se traži discipliniranost u kontaktu sa krajolikom. A to znači, da uživate u prirodi u potpunosti i ni slučajno svojim djelovanjem ne mijenjate krajobraz. Sve smeće što svojim radnjama stvorite, trebate vratiti sa sobom u grad. Također, nije dozovoljena nikakva intervencija na okolnu floru i faunu. Naravno, da znamo da su skoro svi biciklisti i ljubitelji prirode, ali malo podsjećanje na ponašanje u prirodi nikad nije zgorega. ‘Repetitio mater studiorum est ! ‘

Stazu možete pogledati na linku: http://www.dinaridestrails.org/staze/biokovo-makarska-vrh-biokova-sv-jure/

Ako vam nije dovoljna ova vožnja i želite uživati još u prekrasnom podbiokovlju, tada možete otići do Brela te odvoziti i ovu stazu: http://www.dinaridestrails.org/staze/biokovo-brela-baskavoda-makarska/

Eh da, da se vratimo početku priče i šljunku. Sada vam je sigurno jasno kako je priroda uz pomoć kiše i vjetra stoljećima brusila ove stijene i dovukla ih do mora, a ono je napravilo završni čin i proizvelo prekrasne plaže Makarske rivijere.

Uživajte u svim čarima Biokova !

DinaridesSignature

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.