U potrazi za bosanskim kraljevima – srednjovjekovno naselje Kraljeva Sutjeska

Srednjovjekovno bosansko naselje Kraljeva Sutjeska , nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, 56 kilometara udaljeno od glavnog grada Sarajeva. Svojim imenom upućuje na povijesni značaj i zemljopisni položaj. Prvi dio naziva podsjeća na činjenicu da je u 14. i 15. stoljeću bila rezidencija bosanskih vladara , banova i kraljeva,a drugi nam govori da je smještena na samom izlazu iz kanjona koji je kroz stoljeća izdubila rijeka Trstionica.

Kraljeva Sutjeska 31

Kraljeva Sutjeska 7

Ono što krasi ovo malo, ali živopisno mjesto jesu kulturne i povijesne znamenitosti koje su ostale sačuvane do danas, a podsjećaju na bogatu i slavnu prošlost nekada velikog Bosanskog kraljevstva.

Kraljeva Sutjeska 17
Franjevački samostan, građen u 14. i 15. stoljeću, zajedno sa svojom knjižnicom i muzejom, svojom višestoljetnom duhovnom i kulturnom misijom čuva spomen ne samo na period Bosanskog kraljevstva nego i na kasnija stoljeća- sve do danas. Pored Franjevačkog samostana, tu se nalazi i najstarija džamija u Bosni i Hercegovini, koju je prema „legendi“ dao izgraditi sultan Mehmet II Osvajač 1463.godine, i koja noseći njegovo ime svjedoči kako o vjerskoj, tako i kulturnoj šarolikosti Kraljeve Sutjeske. Pored spomenutih, u Kraljevoj Sutjesci se nalaze još dva nacionalna spomenika, vladarski dvor Grgurevo, te jedna od najstarijih kuća u BiH, stara Dusper kuća, koja svojom ljepotom i starinskim načinom gradnje daje uvid u nekadašnji život ovog srednjovjekovnog kraljevskog naselja.

Kraljeva Sutjeska 6

 

Nešto dalje, iznad kanjona rijeke Bukovice, smješten je i stari kraljevski grad Bobovac, nekadašnja prijestolnica bosanskih kraljeva i mjesto gdje se čuvala bosanska kraljevska kruna. Građen u 14. i 15 stoljeću, bio je utočište posljednje bosanske kraljice Katarine, koja je nakon pada Bobovca izbjegla u Rim.

Kraljeva_SutjeskaBobovac
Okružena prirodnim ljepotama, industrijski netaknutim tokovima rijeka Trstionice i Bukovice, iznad kojih se uzdižu slikoviti pejzaži ovog srednjovjekovnog područja, poput brda Teševo, Lipničkog brda , Peruna, Borovičkih njiva, prelijepi pogledi na stoljetne stijene, predivni ribnjaci, kao i blizina turističkih izletišta poput sportsko – rekreativnog zimskog centra Ponijeri, te spomenika prirode „Tajan“ , doline Bosanskih piramida, Kraljeva Sutjeska predstavlja oazu mira za sve ljubitelje prirode, a samim tim i idealno mjesto za vožnju biciklom.

Kraljeva Sutjeska 4

Kraljeva Sutjeska
U Kraljevoj Sutjesci djeluje i brdsko biciklistički klub „Trstivnica“ , čiji je cilj promocija kulturnog i povijesnog naslijeđa Kraljeve Sutjeske, tako i prirodnih ljepota kojima je okruženo ovo srednjovjekovno kraljevsko naselje, kao i sportskog načina života, a sve to kroz biciklizam.

Jedna od boljih biciklističkih staza na ovoj lokaciji:

http://www.dinaridestrails.org/staze/tragovima-bosanskog-kraljevstva-kraljevski-grad-bobovac/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.