Velebitski putevi i oputine

Naše upoznavanje velebitskih puteva i oputina započelo je u centru Gračaca na parkiralištu pokraj škole i općine od kuda smo se uputili cestom prema Velebitu. Važno je napomenuti da naša današnja tura, koliko god nekome velika bila, samo je djelić velebitskog prostranstva koje obuhvaća bezbrojna brda, prijevoje, udoline, šume, stijene, potoke, rijeke, jezera, puteve i oputine što uvijek iznova privlače planinare, a u posljednje vrijeme sve više i nas MTB bicikliste.

VelebitracacLovinacDenisPeros-001

Dakle, Velebit kao ultimativna destinacija za svakog MTB bajkera nudi na izbor nepregledno područje koje vjerojatno premašuje 500 km staza izazovnih gotovo svakome tko se odluči posjetiti ovaj kraj s istom namjerom kao i mi.

Naši domaćini pripremili su nam đir od skoro 70 km koji zaista na najbolji način prezentira raznovrsnost i svu raskoš ljepote ovog kraja. Kružna ruta nazvana “Velebitski putevi i oputine” zapravo obuhvaća krug Gračac – Duboke Jasle – Majstorska cesta – Sv. Rok – Lovinac – Štikada – Štikadsko jezero – Gračac.

Malo uzbrdo, malo nizbrdo na našim dvotočkašima vrlo brzo smo se saživjeli sa krajolikom koji nam je svakim pogledom i svakim odvoženim metrom izvlačio osmjehe, puneći dušu osjećajem koji uvijek tražimo. Moramo priznati da su naši domaćini prilagodili ovu turu čistom uživanju ne pretjerujući s prevelikim usponima i dosezanjem najviših vrhunaca.

VelebitracacLovinacDenisPeros-007

Uzmičući od najviših vrhova držali smo se  planinskih prijevoja koji su nam nakon svakog uspona omogućili dugačke spusteve komotnim makadamskim i kolnim putevima ne tražeći od nas prevelike tehničke vještine. Poseban doživljaj je gusta listopadna šuma kroz koju prolazi prekrasna makadamska cesta, tzv. Majstorska cesta (Terezijana ili Alanska cesta), posuta tek otpalim lišćem. Igra sunčevog svjetla i sjene u kombinaciji sa raznobojnim plaštom od lišća koje nas je sa svih strana okruživalo stvorilo je osjećaj ushićenja, kao u nekom MTB snu 🙂 Takav san trajao je nekoliko kilometara u nezaboravnom spustu do sv. Roka i Lovinca.

Rana jesen je doba godine koje bi posebno preporučili za ponavljanje ovog đira upravo radi boja koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Savršen sunčani jesenski dan koji nas je poslužio izvukao je zbilja najbolje iz svakog pogleda gdje god da smo se okrenuli.

VelebitracacLovinacDenisPeros-047

Velebitske stijene, potoci, rijeka Ričica, Štikadsko jezero, mostići, stada krava i ovaca na koje nailazimo pružaju bezbroj motiva za fotografiranje i užitak kretanja kroz prirodno bogatstvo koje nas cijelo vrijeme okružuje, izmjenjujući ispred naših očiju slike koje ćemo dugo pamtiti.

Budući slike govore više od riječi, fotografije koje je načinio fotograf Denis Peroš na najbolji način opisuju gušt koji smo taj dan doživjeli.

Zbog lijepog vremena koje nas je poslužilo upoznali smo samo onu ljepšu stranu jednog manjeg dijela Velebita. Međutim, svjesni smo da on krije i svoju misterioznu stranu koja može zaplašiti svojom surovošću koja proizlazi iz vremenskih uvjeta koji vladaju u ovom kraju. Takva spoznaja nas ispunja strahopoštavanjem i divljenjem koje na poseban način može proizvesti kombinacija prijeteće snage i neprolazne ljepote otkrivene u prekrasnom danu.

Iako je rekreativni izlet organiziran u dva dana nažalost naše vrijeme i obaveze dopustili su nam samo jedan dan užitka izazivajući kod nas žal za propuštanjem svega onog što je sutradan slijedilo. Međutim, obećali smo našim domaćinima, a i samima sebi, da ćemo se uskoro opet sresti na zajedničkoj vožnji u istraživanju prirodnih ljepota ovog divnog kraja.

VelebitracacLovinacDenisPeros-034

Zaista bi se zahvalili prvenstveno glavnom organizatoru i spiritus movensu ove vrhunski organizirane ture Danijelu Totu (mob 098 161 4101)  te njegovim prijateljima i sponzorima: Apartmanima “Nada” Gračac, koji su osigurali smještaj svima onima koji su sudjelovali i sutradan u drugom danu izleta, te Turističkoj agenciji “Lito” Lovinac, gdje su neki naši suputnici iznajmili vrhunske MTB bicikle, čak i one sa hibridnim električnim pogonom. Ne smijemo zaboraviti ni legendarnog zadarskog fotografa Denisa Peroša koji je vrhunskim fotografijama ovjekovječio trenutke koje će mnoge od vas koji ih gledate i čitate ovaj tekst potaknuti na vašu osobnu avanturu, a nas će uvijek podsjećati na predivan dan proveden u prelijepom lovinačkom i gračačkom kraju.

Bike On

P.S.
Poseban pozdrav našim Šibenčanima iz BK Faust Vrančić koji su s nama podijelili gušt koji nam je priuštila ova nezaboravna vožnja.

VelebitracacLovinacDenisPeros-105

Tekst: Antun Babić
Photo: Denis Peroš
Staza: Danijel Tot

Staza za ponavljače:
http://www.dinaridestrails.org/staze/velebitski-putevi-i-oputine/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.