Dinarske alpe – Dinaridi (Dinaric Alps – Dinarides)

Prenosimo izvorni tekst sa Wikipedije (http://hr.wikipedia.org/wiki/Dinaridi)

Dinaridi (hrv. Dinarsko gorje) predstavljaju mlađe ulančano gorje jugoistočne Europe. Protežu se od rijeke Soče i Trnovskog Gozda na zapadu, između jadranske obale i rijeke Save do rijeke Drim i Prokletija u sjevernoj Albaniji. Zaleđe istočnojadranske obale počevši od Rijeke u Hrvatskoj pa do Bara u Crnoj Gori čine impozantne planine dinarskog krša, što je najveće krško područje u Europi. Velebit (1.758 m), Biokovo (1.762 m) i Dinara (1.831 m) najviše su planine u hrvatskim Dinaridima, a najviši vrh svih Dinarida je Maja Jezerces (2.694 m) uz granicu Albanije i Crne Gore. Kao vapnenačke Dinaride u širem smislu, neki geolozi shvaćaju od Triglava do Pindskog gorja u Grčkoj.

Dinarides

 

Ime i granice gorja

Dinarsko gorje ili Dinaridi su planinski sustav u južnoj Europi, koji se proteže zapadnim dijelom Balkana kroz južnu Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, zapadnu Srbiju i sjevernu Albaniju. Dinarsko gorje (Dinaridi) su dobili ime po središnjoj planini Dinari na granici Dalmacije i zapadne Bosne. Taj današnji naziv potječe od antičkoga ilirskog plemena Dindari. Planinski sustav Dinarida se pruža smjerom severozapad-jugoistok uzduž obala istočnog Jadrana. Na sjeverozapadu on se nastavlja iz Julijanskih Alpa i počinje od rijeke Soče lancom Trnovski Gozd, a na jugoistoku se preko rijeke Drim nastavlja u Šarsko-Pindski planinski sustav. Dužina Dinarskog sustava je 645 km. Najviša planina u Dinaridima su Prokletije na Jezerskom Vrhu (Maja Jezercës) 2.694m uz granicu Albanije i Crne Gore, a prosječna visina Dinarida je 1500-2200m.

Geologija i morfologija

Geološki se ovaj planinski sustav sastoji se od karbonatnih naslaga, formiranih u doba mezozoika i to su kraški oblici reljefa. Dinarski kraj je najbolji primjer i prvi prototip proučenog krasa u Europi. Oblici djelovanja ledenjaka su rjedji i zastupljeni su većinom na najvišim planinama: Durmitor, Čvrsnica, Prenj, Orjen, Prokletije i dr. Ledničkom erozijom nastala su jezera, koja se većinom popularno zovu “Gorsko oko”. Najznačajniji oblici reljefa nastali kraškom kemijskom korozijom u ovomu vapnenačkom gorju su strme i oštre planine bez većeg utjecaja mehaničke erozije, pa strmi i teško prohodne klisurasti kanjoni rječnih korita poput Neretve, Tare, Morače, Vrbasa, Butišnice, Paklenice itd. Svi ovi oblici reljefa su nastali djelovanjem vode, koja otapa karbonate i odnosi ih sa sobom kroz šupljikavi karbonatni kras. Ova voda se potom nakuplja u podzemnim šupljinama pa se karbonati opet izlučuju na brojnim travertinskim slapovima i u špiljskim stalaktitima.

dinaridi_reljef

Popis glavnih planina

Najvažnije i poznatije planine Dinarskog sustava su (abecedno): Biokovo, Bjelašnica, Čvrsnica, Dinara, Durmitor, Golija, Igman, Jahorina, Kamešnica, Kapela, Lovćen, Ljubišnja, Orjen, Plješivica, Prokletije, Risnjak, Romanija, Rumija, Sinjajevina, Snežnik, Tara, Trebević, Treskavica, Velebit, Visitor, Zlatar, Zlatibor, …itd.

DinaridesSignature

3 Komentara na Dinarske alpe – Dinaridi (Dinaric Alps – Dinarides)

 1. Dubravko Šincek says:

  Prvo pohvale za odličnu stranicu s mnogo informacija.
  A sad jedna sugestija.
  Karbonatnu platformu uz istočnu obalu Jadrana od Slovenije na sjeverozapadu do Albanije na jugoistoku geolozi zovu dinaridsko-jadranska karbonatna platforma ili jednostavno Dinaridi. Dinaridi su dobili ime po planini Dinari koja nije ni najveća ni najviša, ali na njezinoj jugozapadnoj stijeni geolozi najljepše, ko iz neke geološke knjige mogu isčitati cjelokupni geološki profil tog prostora.
  Za sada jedino geolozi ispravno za Dinaride koriste termine Dinaridsko gorje ili Dinaridske alpe, jer sve što se odnosi na Dinaride je dinaridsko. S druge strane sve što se odnosi na planinu Dinaru je dinarsko. Prema tome Dinarsko gorje je samo masiv od Ilice na sjeverozapadu, preko Dinare, Velikog Bata, Troglava do Kamešnice na jugoistoku koji je sastavni dio mnogo većeg Dinaridskog gorja.
  Zašto vam to pišem? Zato jer raznovrsnim informacijama odlično prezentirate cjelokupni dinaridski prostor i mogli bi imati utjecaja da se on počne ispravno nazivati.

  • Dinarides Trails says:

   Dubravko, hvala na sugestiji. Obzirom da nismo geolozi ni stručnjaci na tom području ipak ne bi ulazili u debate. Mi smo prenijeli nazivlje na način kako smo vidjeli da se većina koristi, te se u svakom slučaju po tom pitanju nećemo miješati stručnjacima. Ali ovaj Vaš opis je vrlo smislen i dobro stoji uz navedene nazive Dinare, Dinarskoga gorja, Dinarskih alpa i Dinarida , koji su još uvijek većini ljudi ili strani ili višesmisleni. Srdačan pozdrav !

   • Dubravko Šincek says:

    Potpuno vas razumijem, teško je mijenjati nešto što se ljudima uvuklo pod kožu. Zato Vam želim mnogo uspjeha u daljnjem radu i mnogo lijepih opis tura po Dinaridima. Iako mogu reći da odlično poznajem slovenski i hrvatski dio ovog veličanstvenog gorja, bosanski sam tek počeo upoznavati, a tu mi upravo vaši opisi puno pomažu. Sretno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.