Otok Šolta: Istočni dio

Split- pogled sa Šolte

Specifikacija staze (ID=0070):

Staza
Smjer kretanja:Rogač, Gornje Selo, uvala Livka, Stomorska, Nečujam
Opis staze:I ova naša biciklistička tura počinje odmah silaskom sa trajekta u Rogaču. Iz Rogača se sporednom asfaltnom cestom penjemo prema Grohotama. Na križanju u Grohotma skrenemo lijevo u smjeru Gornjeg Sela i Stomorske. nakon toga vozimo cestom otprilike 6 Km do znaka za skretanje u uvalu Senjska. Tu napokon silazimo na makadam. dalje makadamom vozimo do Gornjeg Sela. Ukoliko želite na tom dijelu puta su skretanja za uvale Senjska i Grabova. Spustovi do tih uvala su dosta strmi pa nisu prikazani na ovoj karti, ali je lako doći do njih. Ako trebate više informacija možete nas slobodno kontaktirati. Dalje prolazimo kroz Gornje Selo, prođemo pored velikog objekta (rezervoar od vodovoda) koji se nalazi na vrhu iznad Gornjeg Sela i dobar je orijentir. Dalje vozimo makadamom sve do najistočnijeg vrha Šolte, gdje nas od Brača dijeli manje od 1000m Splitskih vrata. Putem se može spustiti u uvale Stračinska, Vela Travna i Livka. Vraćamo se istim putem prema Gornjem Selu i u Gornjem Selu idemo desno prema Stomorskoj. Vozimo par stotina metara i tu pratimo putokaz koji nas upućuje desno prema najvišem vrhu Šolte - Veloj Straži. Prvo dolazimo do groblja i onda nas makadamski put desno vodi sve do vrha odakle puca pogled na srednjodalmatinski arhipelag. Krenemo nazad do groblja i sa dužnim poštovanjem prođemo kroz groblje. Na drugoj strani groblje idemo lijevo, uskom cesticom do glavne Šoltanske ceste. Na spoju sa njom ne idemo glavnom cestom već pored nje lijevo ima stari makadamski put koji se spušta do Stomorske. Kad se sepustimo do dna puta idemo desno u smjeru Gornje Krušice, dokle vodi asfaltirana cestica. Na povratku iz Krušice kad se popnemo iznad uvale desno ima skretanje koje nas makadamskim putem kroz maslinike vodi do Stomorske. Prolazimo kroz cijelo mjesto i krećemo nazad glavnom cestom prema Gornjem Selu. Na kraju uspona, malo prije kapelice kod koje se lijevo skreće za groblje, mi idemo desno na vatrogasni put koji nas vodi do Nečujma. Tu dalje nema putokaza, a ima dosta slijepih putova pa je najbolje pratiti track dok ne stignemo do Nečujma. Prolazimo kroz Nečujam i kroz nekoliko prekrasnih uvalica koje tvore veliku uvalu Nečujma (u jednom dijelu će trebati malo nositi biciklu, ali to je 200-tinjak m). nakon izlaska iz zadnje uvale u Nečujmu ponovno idemo na makadamski put (koji je u početku dosta strm) i sa njim se penjemo do Grohota. U Grohotama dalje cestom ponovno do Rogača i tu smo opet na kraju ove biciklističke rute.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite Solta_Istok.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.