Čvrsnica : vrh Pločno

Konoba Vilinac Blidinje vam nudi smještaj, hranu te organizirano vođenje tura na području Blidinja
https://www.facebook.com/pages/Konoba-caffe-pansion-Vilinac-Blidinje/345857642135624?fref=ts
http://www.mtb-blidinje.net

konoba-vilinac

Specifikacija staze (ID=0032):

Staza
Smjer kretanja:Blidinje jezero-Bare-Pločno-Istim putem nazad
Opis staze:Sa autom se dođe do Blidinjega jezera, gdje ima dosta zgodnoga mjesta za parking. Odaberete bilo koju zgodnu lokaciju za parking i start poziciju. Krenete s biciklima asfaltom uz jezero prema jugu i Rakitnome, malo više od 3 kilometra pa skrenete lijevo na prvi makadam koji vodi prema vrhu. Odmah nakon par stotina metara slijedi prvi uspon prema Barama. Poslije uspona slijedi plato preko kojega neprestano idete pravo. Nakon devetog kilometra ima skretanje desno za super pogled na Čabulju i kanjon Drežnice, ali možda to bolje ostaviti za povratak, znači u silazu nakon 28-og kilometra skretanje lijevo. Pri kraju visoravni Bare slijedi uspon lijevo put vrha.  Uspon je prilično težak, ima dosta dijelova na kojima se mora gurati bicikla zbog siparastih naslaga sitnoga i krupnoga kamenja. To je posebno izražajno u zavojima. Naime, u zavojima često proklizavaju džipovi te uništavaju podlogu. Na provj polovini uspona se otvara prekrasan pogled na Blidinje jezero. Prije samoga izlaska na sedlo slijedi još jedan prekrasan pogled na amfiteatar Čvrsnice ispod Ćužića kuka. Vožnja po sedlu je ugodna jer je sada nagib minimalan. Završno ide uspon do telekomunikacijskog objekta na samome vrhu, na kojem stražari vojska, ali je pristup slobodan. Slijedi nagrada u obliku fantastičnog pogleda sa vrha na ostale planine Bosne i Hercegovine te Dalmacije. Silaz je istim putem. Pripaziti na zavoje zbog vrlo rastrešene podloge.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video:
GPX download ove staze
Preuzmite Cvrsnica_Plocno.gpx

Fotogalerija ove staze
Pogledajte fotogaleriju na linku

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.