Kliški đir

Klis-Biciklijada

Specifikacija staze (ID=0123):

Staza
Smjer kretanja:Klis centar - Kliško polje - Izvor Jadra - Klis Kosa - Klis centar
Opis staze:Kliški đir je brdsko biciklistička staza koja je pripremljena uoči prve Kliške biciklijade. Zbog zemljopisnoga položaja Klisa,na vrh brdua ovo je jedna od rjeđih staza koje prvo vode nizbrdo pa se onda uspinju nazad. Početak i kraj staze je ispod najpoznatijeg Kliškog objekta, Kliške tvrđave. Od tvrđave se vozi cestom u smjeru Rupotina i onda zaokreće i vraća nazad ispod Ćaletine grede u smjeru Klis-Varoš. Tad prelazimo cestu i krećemo nizbrdo do starog mosta kojim je nekad vozila Sinjska rera. Kad prođemo most skrenemo lijevo i prođemo ispod mosta. Tu već ulazimo u Kliško polje i vozimo Bandalovom kosom kroz Braliće i Bariće dok ponovno ne izađemo na put stare rere u Klis Kosi. Tad se ponovo kroz Subašiće spustimo u polje do Ozrnskoga potoka. Dalje vozimo stazom koja mostićima na par mjesta prelazi preko potoka. Dalje nas staza vodi desno malo većom uzbrdicom. Nakon nje skrenemo desno, na slijedećem križanju lijevo i na slijedećem opet lijevo. Nakon par stotina metara se već može vidjeti crkvica sv. Ivana. Do nje se dolazi tako da se još jednom skrene lijevo i ona se nalazi 20-tak metara sa lijeve strane. Do crkvice vodi mali putić i sa nje se pruža prekrasan pogled na cijelo Kliško polje. Tad se vraćamo na "glavni" put gdje opet idemo ljevo i nastavljamo se spuštati ostatcima starog Rimskog puta koji nas ispod Debele glavice vodi sve do ceste. Kad se uključimo na cestu idemo  preko mosta na rijeci Jadro i onda poslije mosta skrenemo lijevo na cestu koja nas vodi sve do izvora rijeke Jadro. Povratak je tom istom cestom pa desno preko mosta te dalje uzbrdo sve cestom do mjesta gdje se cesta račva lijevo za Klis Kosu, a desno za "kavu". Prolazimo cestom kroz Klis Kosu ponovno preko starog željezničkog mosta, prelazimo cestu i sa istočne strane ulazimo u Klis Varoš. Ovdje dobro pripazizi zbog prometne i opasne ceste. Vozimo kroz Varoš pored crkve i na izlasku iz Varoši skrenemo desno i ponovno dolazimo ispod Kliške tvrđave, gdje možete ostaviti bicikle i pješke krenuti u razgledavanje tvrđave i uživanje u nezaboravnome pogledu.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite KliskiDjir.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.