Šibenik: Žaborić

Specifikacija staze (ID=0122):

Staza
Smjer kretanja:Žaborić -Vrpoljački gaj-Jadrtovac-Žaborić
Opis staze:Ova staza otkriva skroviti djelić šibenske rivijere koji nudi ugođaj nedirnute prirode između dvije frekventne prometnice, između Borajske ceste i Jadranske magistrale. Konkretno riječ je prostoru južno od Donjeg Polja i Vrpolja, a sjeverno od magistrale u čijem je središtu brdo koje je do Domovinskog rata bilo vojni poligon, a sada su na njemu podignuti prostrani plantažni vinogradi. Sa sjeverozapadne strane tog prostora su Jadrovac i Morinjski zaljev, a s jugoistočne Vrpoljački gaj. U taj raj mira, tišine i prirode zađe se čim se zamakne iza zadnjih kuća Žaborića i osim na jednom mjestu više se nigdje ne dotiče bilo čega što ima veze s asfaltom i civilizacijom. Staza Žaborić - Vrpoljački gaj – Jadrtovac – Žaborić, što se može zaključiti već iz ključnih točaka kroz koje prolazi, zanimljiva je, atraktivna i izazovna. Duž nje su usponi koji vode do privlačnih vidikovaca, a od drugih staza izdvaja je podloga po kojoj se vozi. Naime duž nje, što je netipično za Dalmaciju, vozi se po zemljanim stazama i putovima. Staza ima i edukativne značajke jer vodi  kroz polja i maslinike, duž nje je puno lijepih suhozida i drevnih bunja, a tu je i kamenolom iz kojeg je vađen kamen za gradnju katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Priroda je neobično lijepa i neočekivano dobro očuvana s obzirom na blizinu grada, prometnica i naselja. Susreti s divljim životinjama poput divljih svinja , lisice i vjeverica dosta su česti što stazi daje osobitu draž jer biciklistima koji vole fotografiju, a takvih je puno, pruža ugođaj egzotičnog foto safarija.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite SibenikZaboric.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.