Omiš : Imber

Specifikacija staze (ID=0100):

Staza
Smjer kretanja:Omiš - Borak - Sklonište Imber - Podašpilje - Radmanove mlinice - Omiš
Opis staze:Omiška Dinara je nevelika planina 16 kilometara duga, od Omiša do Dubaca, smjerom zapad - istok, široka niti kilometar, od Borka do PodašpiIja, u smjeru jug-sjever s najvećim vrhom Kula (864 n/m). Mala planina koja pruža istinski užitak ljubiteljima prirode, planinarima i avanturistima. Na tako malo prostora nudi prekrasne staze vidike na srednje dalmatinske otoke, posebno Brač, planinu Biokovo i Mosor. Dobar dio Poljica kao dio krške Ljepotice Cetine. Početak biciklističke staze je u centru Omiša iz kojeg se strmom cestom penje do najviše asfaltirane točke u predjelu Borak. Od tu nadalje ide planinarska markirana staza prema Imberu odnosno planinarskom skloništu "Luda kuća" koje se nalazi na 650 m/nm. Za taj dio se pripremite za guranje i nošenje bicikle. Staza je dobro markirana i očišćena tako da većih problema nebi trebalo biti. Kod skloništa ima vode tokom cijele godine tako da nije potreba nositi poreviše sa sobom. Od skloništa nadalje mogu početi voziti samo oni kondicijski spremniji, a ostale čeka još par minuta guranja do prijevoja sa kojeg se pruža prekrasan pogled na sjevernu stranu i teren koji vas očekuje. Od tu počinje zabava za DH/AM vozače ili muka za XC/rekreativce. Teren je kamenit i na mjestima jako opasan jer se vozi po oštrom kamenju uz rub provalije. Nakon toga izlazite na cestu u selo Svinišće. Cesta vas vodi do nastavka spusta, ali pazite jer nakon prvih 20-30m širokog makadama morate naći slabo očišćen nastavak puno pitomijeg spusta, ali i dalje samo za napredne vozače. Tu je teren sa puno više zemlje, ali neka vas neiznenade strmi dijelovi, korijenje i kamenje. Tek se na zadnjih 300-400m spusta možete opustiti na brzom zemljanom dijelu. Za povratak u Omiš imate 6km cestom prema Radmanovim mlinicama.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite OmisImber.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.