Rab

Specifikacija staze (ID=0111):

Staza
Smjer kretanja:stari grad Rab-uvala sv. Eufemije-Frkanj- uvala Kandarola- Suha Punta.šuma Dundo- Uvala KRistofor-rt KalifrontUv.Pošta-Kampor (heliodrom)-Rab
Opis staze:
Vožnju započinjemo ispod starog grada i vozimo u smjeru sjeverozapada po šetnici, duž uvale sv. Eufemije. Do kraja uvale samo pratimo more i prelazimo na makadam, prođemo pokraj samostana sv. Franje i heliodroma, te se na kraju uvale, poslije heliodroma priključujemo na cestu prema Suhoj Punti. Nakon 150 m pedaliranja po cesti, u sredini zavoja serpentine nalazi se rampa iza koje je odličan makadam uz more po poluotoku Frkanju. Nakon cca 2 km makadama stići ćemo do male, nakon koje idemo desno i izalazimo na drugu stranu Frkanja, prema otvorenom moru. Ovdje pratimo "singletrack" uz more, prođemo FKK i uvalu Kandarola i slijedimo stazicu kroz šumu. Stazica nas dovodi na Suhu Puntu i šetnicu uz more, bungalove i hotele.
Sa Suhe Punte priključujemo se na cestu prema šumi Dundo (cca 2,5 km od Suhe Punte s lijeve strane je tabla i skretanje u "šumu Dundo" - zaštićeni park prirode, pun divljači). Šumu Dundo vrijedi istražiti ! Ispresijecana je makadamima i puteljcima, na kojima često ispred nas protrči pokoji jelen ili muflon. Mi smo u ovoj turi obišli neke od bike  "highlightsa" Dundova: - spust po singlici Premužićeva staza na uvalu Kristofor. Skretanje na Premužićevu stazu je cca 3 km od glavnog ulaza po glavnom dundovskom asfaltu, pratite planinarske markacije  i skrenite lijevo na Premužićevu stazu. PRi spustu držite se lijevo, mi smo u ovoj vožnji skrenuli na desni odvojak Premužićeve staze koji je dosta strmiji i staza nije uređena kao u lijevom odvojku, pa ćete na dijelovima morati gurati, no lijevi odvojak je prava poslastica. Nakon uvale Kristofor s engleskom travicom (zgodno mjesto za piknik i okrjepu) makadamom smo išli ponovno prema glavnom dundovskom asfaltu, putem smo skrenuli na ravni spust prema moru, tj. odvojak premakapelici sv. Marije i lijepom pogledu na 5 rtova Raba i Velebit u pozadini. NAkon kapelice vratili smo se na glavni dundovski asfalt i po  išli do kraja asfalta. Ovdje se možete spustiti na lijepu uvalu sv. Mare, mi smo skrenuli desno na makadam prema rtu Kalifrontu i uvali Pošti, koja je dobra za kupanje i ima pogled na drugu stranu prema Golom otoku i Krku.
Nakon rta Kalifronta vraćamo se s druge strane prema dundovskom asfaltu, po asfaltu vozimo još cca 3-4 km i poslije kuće s asfalta skrećemo lijevo na planinarsku stazu, odličan brzi singletrack spust od 2-3 km koji nas vodi nazad na heliodrom. Nakon heliodroma istim putem nazad po šetnici do starog grada, samo što smo se prije grada popeli u gradski park Komrčar i otamo se uz more spustili u stari grad.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite Rab-01.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.