Split: Marjan XC Classic

Marjan danas

Specifikacija staze (ID=0035):

Staza
Smjer kretanja:Sjeverna vrata- Bene-Požarni put-Kaštelanska vidilica-Zastava-Sedlo-Bene-Sjeverna vrata
Opis staze:Bicikliranje, kao i sve ostalo kad ste na Marjanu počinje od Spinutskih vrata. Od tu se vozi uz desnu stranu ceste po krasnom single-tracku do Bena. Na Benama skrenemo lijevo preko parkinga i ulazimo u šumu te krećemo trim stazom uzbrdo sve do vatrogasnog puta. na vatrogasnom putu idemo desno i vozimo do prvog skretanja u lijevo prema gore. Vozimo do račvanja i tu skrenemo desno prema Institutu. Na kraju spusta treba pripaziti da se ne odleti na cestu. Tu se skreće desno i dalje trim stazom prema Benama. Na križanju sa vatrogasnim putem skrenuti lijevo, preći cestu i spustiti se do mora. Dalje nas vodi single-track do Bena gdje dalje prođemo oko ugostiteljskog objekta i dođemo do kupališta "bunker" i daje do ceste.  Tu opet skrenemo lijevo, pređemo cestu i poslije parkinga na Benama krenemo trim stazom prema Institutu. Kad dođemo do vatrogasnog puta skrenemo lijevo i vatrogasnim putem vozimo dok ne izađemo na cestu koja vodi prema vrhu. Tad skrenemo desno i vozimo prema drugoj vidilici uz cestu gdje postoji single-track staza. Da drugoj vidilici pokraj zoološkog vrta možemo nadopuniti vodu i krenuti dalje prema trećoj vidilici to jest vrhu Marjana - Telegrinu. Do tamo također imamo single- track stazu koja ide desnom stranom ceste. Nakon što smo obišli vrh Marjana itrću vidilicu, na izlasku sa proširenja ispod vidilice, skrenemo lijevo i tu imamo stazu koja nas vodi do sedla. Na kraju staze pripaziti da ne odletite na cestu. Tu na sedlu krećemo stazom prema Benama (postoji putokaz). Za ovaj dio je potrebna dobra bicikla i vještina, tako da preporučujemo silazak sa bicikla i lagano spuštanje pješice. Kako smo mi "Bike & Hike"  orijentacije, tako nam lagano planinarenje uvijek izgleda kao dobar dodatak vožnji. Spuštamo se do vatrogasnog puta sjedamo ponovno na biciklu i produžimo ravno na trim stazu, kojom poslije idemo lijevo sve dok opet ne izađemo na vatrogasni put. Tu idemo opet ravno uzbrdo do račvanja gdje ovaj put skrenemo lijevo prema sedlu. Uz put se popnemo do vidikovca ispod vatrogasne osmatračnice. Na sedlu produžimo prema istoku makadamskim putem koji nas južnom stranom Marjana vodi do prve vidilice. Dalje od prve vidilice cestom preko Spinuta opet dođemo do Spinutskih vrata. Od Spinutskih vrata ovaj put idemo trim stazom uz lijevu strane ceste do Bena i dalje uzbrdo do vatrogasnog puta. Na vatrogasnom putu skrenemo desno do ceste i na cesti skrenemo lijevo i do Instituta vozimo single-trackom uz lijevu stranu ceste. Od Instituta idemo dalje cestom do rampe. Na rampi skrenemo za 180° i krenemo uzbrdo cestom prema vrhu Marjana. Na prvoj okuci koja zakreće za 180° produžimo ravno i vozimo single-trackom po južnim padinama Marjana (stazom , u novije vrijeme poznatom pod imenom "Voćkina staza" :-) ). Ova single-track staza završava na Mejama odakle cestom dolazimo do Matejuške, koja je ujedno i kraj ove vožnje i mjesto gdje će te često sresti mnoge bicikliste s kojima možete izmijeniti dojmove i popiti koju pivu.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video:
GPX download ove staze
Preuzmite Marjanxc.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.