Kamešnica: Voštane – Ošljar – pl. skl. Sv. Mihovil na Žablini

Put za Ošljar

Specifikacija staze (ID=0036):

Staza
Smjer kretanja:Voštane - Ošljar - Sv. Mihovil na Žablini
Opis staze:Bicikliranje je najbolje započeti odmah nakon skretanja za Voštane sa ceste Trilj -  Kamensko. Tu uz cestu ima dosta proširenja gdje možete parkirati auto. Krećemo asfaltiranom cestom prema Voštanama, što će nam dobro doći da zagrijemo mišiće prije pravog brdskog biciklizma. Nakon što prođemo Voštane, na prvom križanju ne skrenemo lijevo na makadam, nego nastavljamo još malo cestom prateći putokaz za Konj. Vozimo još malo asfaltnom cestom i tad skrenemo u desno na double-track makadam. Dalje se vozimo makadamom do prvog odvojka desno. Dalje vozimo u smjeru Ošljara. Već nakon par stotina metara vožnje u smjeru istoka bi mogli vidjeti vrh prema kojem vozimo i križ na njemu. Kad dođete do Ošljara, pružit će Vam se predivan pogleda na Buško Blato, jedno od najvećih umjetnih jezera u Europi. Vraćamo se istim putem, i na mjestu gdje smo skrenuli za Ošljar i ovaj put opet skrenemo desno prema Ledušića stajama. Putem nailazimo na stećke, kao dokaz života u ovim krajevima i u nekim davnim vremenima. Tu se nalaze pašnjaci kojima se možete sa užitkom provozati. Sad krećemo nazad prema križanju gdje smo krenuli u smjeru Konja i ovaj put krećemo desno prema planinarskom skloništu Sv. Mihovil na Žablini. Put do Žabline je široki makadam, ali dosta strm i to je najteži dio put, gdje će oni sa manje kondicije morati i sići sa bicikla. Na Žablini se možete odmoriti u planinarskom skloništu Sv. Mihovil i/ili se provozati i obići Sanjinu jamu. Povratak je istim putem uz oprez jer je makadam dosta rastresit.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video:
GPX download ove staze
Preuzmite Kamesnica_vostane_osljar_sv_mihovil_na_zablini.gpx

Fotogalerija ove staze
Pogledajte fotogaleriju na linku

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Jedan komentar na Kamešnica: Voštane – Ošljar – pl. skl. Sv. Mihovil na Žablini

  1. Nine says:

    Kod planinarskog skloništa Sv.Mihovil ima bunar,tako da nije potrebno vući veće količine vode.Osobno sam se “nadojio” na njemu,prava krška likarija.
    Inače,za spremnije je prava šteta ne krenuti iz Rude preko Roža.Spust je čudesan:)
    http://m.youtube.com/?#/watch?v=LW8VCHX5LBc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.