Kozjak: Uspon na sv.Juru

Sv. Jure (Kozjak)

Specifikacija staze (ID=0016):

Staza
Smjer kretanja:Split - Sv.Jure(Kozjak) - Split
Opis staze:Uspon na Sv. Juru koji je najveći vrh planine Kozjak je jedan od splitskih klasika. Staza je omiljena kod malo naprednijih biciklista kojima vožnja po Marjanu nije dovoljan trening već im treba malo više. Tako je ova biciklistička staza sa svojih skoro 800m uspona idealna za malo teži trening tijekom radnih dana. Staza tehnički nije zahtjevna i većim djelom se vozi po asfaltnoj podlozi. Makadam je samo zadnjih par kilometara kad siđemo sa ceste koja vodi u smjeru Blaca. Jedna od zanimljivosti ove staze je da se jednim dijelom vozi po trasi stare uskotračne željeznice "Sinjske rere" koja je do šezdesetih godina prošlog stoljeća povezivala Split i Sinj. Tako se u jednom trenutku i prelazi preko starog željeznog mosta koji je prolazila pruga. Na vrhu se nalazi i panoramski teleskop, te vrha se pruža izvanredan pogled na Split i okolicu, a po lijepom vremenu se vide i najdalji otoci.  
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite kozjak_split_svjure.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

3 Komentara na Kozjak: Uspon na sv.Juru

 1. Uspon 01.11.2014 says:

  Danas odradili prvi put uspon na Sv.Juru. Staza je stvarno za one željne malo jačeg treninga ali kad se jednom “preživi” zadnji dio staze tj. uspon i konačno stigne na vrh sve se zaboravi jer pogled koji se pruža vrijedi svake kapi prolivenog znoja.

  • Dinarides Trails says:

   Da. Ovaj uspon spada u kategoriju Hard-Work. Staza nije duga, ali je dosta okomita i dobra je za treninge uspona. Pogled na Split je definitivna nagrada. BikeON !

 2. Duje says:

  Nas dvojica jučer odradili ovaj uspon, ludilo je… Nismo skroz pratili predloženu rutu nego smo je malo skratili (na ulicu Nad Rupotinom uključili smo se preko ulice Put Blaca, a ne direktno iz Starčevićeve). Ovaj prečac, međutim, bio je možda najteži dio uspona (mislim čak intenzivniji od onih par jakih uzbrdica pri vrhu), tako da smo se dobro oznojili… Prijatelj je bio sa MTB-om a ja sa specijalkom, tako da smo zadnjih 2 km gurali bicikle po makadamu. Pogled je fenomenalan, s jedne točke možeš istovremeno vidit cili Split, ali i Trogir, Dugopolje, i otoke sve do Visa. Spust je na početku malo grbav (za specijalku naročito) zbog grubog i izbrazdanog asfalta, no nakon par kilometara cesta se unormali, za 10 min smo bili u Solinu. Sve u svemu, super iskustvo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.