Cincar: Livno – Borova Glava – Kruzi – Livno

Specifikacija staze (ID=0003):

Staza
Smjer kretanja:Livno - Duman - Gornji grad - Podgreda - Zagoričani - Borova Glava - Kruzi - Bašajkovac - Livno
Opis staze:Početak ove staze je u samome gradu Livnu i to na parkingu prodajnoga centra Forum. Sa parkinga uz obalu rijeke Bistrice do mosta. Preko mosta i cestom uz rijeku sve do izvora. Izvor Duman je impozantni otvor u podnožju stijene ispod brda Bašajkovac. Ponovno preko mosta i uzbrdo ulicama Gornjega grada sve do islamskoga groblja poviše grada. Tu počinje makadam i brdski biciklizam, te je potrebno uhvatiti put što vodi prema Podgredi. Podgreda je plitki hrbat koji se proteže južnim rubom visoravni Kruzi. Podgredom sve do poviše sela Zagoričani gdje se priključujemo na stari put koji je nekoć bio glavna prometnica od Livna prema Sarajevu. Kada se izađe na visoravan tada ulijevo i nastaviti putem sjeverno-istočno prema štalama i Borju. Ovo područje se naziva Borova glava i poznato je po vjetru i zimskim smetovima. Tu postoji malo izletište sa drvenim klupama gdje se možete odmoriti i prezalogajiti. Sa Borove Glave se prema zapadu prostire visoravan Kruzi, obitavalište Livanjskih divljih konja. Od Borja prema istoku makadamom sve do skretanja ulijevo gdje se izlazi na Kruge. Nakon toga kolnim putem preko kruga. U početku forsirati malo udesno dok se ne uhvati kolni put što ide sve do razrušenih štala, koje su izgrađene još u vrijeme Austro-Ugarske. Nakon štala ulijevo nizbrdo prema zapadu i gradu. Na skretanjima ne ići desno već forsirati put prema rubu brda Bašajkovac poviše grada. Sa ruba brda širokim makadamom do kuća u predgrađu. Od predgrađa lijevo ulicama sve do mosta. Preko mosta i u sam centar grada do spomenika kralja Tomislava. Od spomenika najpoznatijom ulicom Korzo prema Forumu i parkingu.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite Cincar_Livno_Podgreda_Borova_Glava_Kruzi_Basajkovac.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.