Delta Neretve: Neretvanski đir

Smrdan grad

Specifikacija staze (ID=0088):

Staza
Smjer kretanja:Mala neretva ušće - Blace - Duba - Kremena - Raba - Slivno Ravno - Smrdan Grad - Jezero Kuti - Klek - Komarna - Pižinovac - Mala neretva ušće
Opis staze:Na ovu biciklističku turu krećemo sa pješčane plaže na ušću Male Neretve. Krećemo u smjeru Blaca asfaltnom cestom, koja se na izlasku iz Blaca pretvara u široki makadam. Tu nailazimo na dvije malo veće uzbrdice na kojima treba malo više uprijeti, ali na vrhu nas dočekuje prvi prekrasni pogled na kompletno ušće Neretve. Dalje vozimo makadamom i prolazimo iznad Dube, kroz Kremenu i u Rabi izlazimo na magistralu. Magistralom se vozimo par sto metara u smjeru Dubrovnika i na prvom makadamu sa lijeve strane skrenemo uz brdo. Dalje vozimo ugodnim makadamom koji je na većim uzbrdicama betoniran sve do stare utvrde Smrden Grad. Tu je utrdu  dala izgraditi Dubrovačka Republika kako bi se obranila luku Klek od Turaka i Mlećana.Utvrda je dobila ime "Smrden grad" zbog brojnih leševa koji su nakon bitke s Turcima širili na tom području dosta neugodne mirise Do utvrde se nalazi Crkva posvećena Velikoj Gospi. To je idealno mjesto za odmor i uživanje u pogledu. Dalje nastavljamo makadamskim putem dok se ne spojimo sa asfaltiranom cestom koja povezuje Klek sa unutrašnjošću. Na cesti skrenemo lijveo i vozimo se dok nam se ne pokaže pogled na jezero Kuti i dolinu koja se pruža sve do Metkovića. Tad krećemo nazad istim tim asfalntnim putem, ali sad u smjeru mora. Nakon dugačke nizbrdice ponovno izlazimo na magistralu. Nakon stotinjak metara pređemo magistralu i spustimo se na makadamski put koji vodi uz more do Kleka. Prođemo kroz Klek i ponovno izađemo na magistralu. Magistralom se vozimo do Komarne i tu se možemo spustiti do mora i makadamom vozit nazad do početne pozicije. Mi smo se zbog doba godine i ranog zalaska sunca odlučili na bržu opciju kojom se magistralom vozimo do skretanja za Blace. Tu skrenemo u lijevo i vozimo lokalnim cestama do Blaca i dalje ponovno do ušća Male Neretve i našeg odredišta.
Mapa
Pomoću padajućeg izbornika, gore-desno na mapi, možete odabrati jednu od 6 vrsta karata za prikaz podloge. Također možete uključiti i oznake mjesta. Pritiskom tipke miša na krajnju ikonicu gore-desno, možete raditi sa kartom preko cijele površine. Ispod karte je profil terena, te link za preuzimanje datoteke.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Youtube Video za ovu stazu nije pridružen !!!
GPX download ove staze
Preuzmite Neretva.gpx

Naše fotogalerije do sada
Pogledajte naše fotogalerije do sada

Naš Youtube kanal
Pogledajte naš Youtube kanal

Naša Facebook stranica
Pogledajte našu Facebook stranicu

Dropbox mapa staza za Download
Zapisi staza u digitalnome obliku za Offline rad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.