Park prirode Blidinje – Hajdučkim stazama

Posjet lokalitetu Blidinjeg jezera je uvijek bilo nezaboravno iskustvo, koje, ma da koliko god puta bili gore, vas uvijek oduševljava na novi i drugačiji način. Nepregledna količina vrhova, visoravni, proplanaka, brda i ostalih detalja svakim dolaskom nude mogućnost za otkriti nešto novo. Izobilje Bike & Hike detalja će zasigurno zadovoljiti svakoga posjetitelja. Na visoravni već postoji dosta standardnih i klasičnih tura, ali uvijek ima prostora za otkriti novi kutak. Ove vrleti su bile skrovišta brojnim hajducima te na taj način i daju draž nekakve tajnovitosti i magičnosti vožnje po njihovim davno nestalim tragovima.

Idemo prvo malo kartografskih detalja (izvor Wikipedija):

Blidinje jezero je jezero u Federaciji BiH, u Bosni i Hercegovini. Jezero se nalazi na području općina Posušje i Tomislavgrad. Nalazi se na prostranoj visoravni između planina Čvrsnica i Vranu na dnu Dugog polja, na nadmorskoj visini od 1.184 metara. Ovo je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Duljina jezera iznosi oko 2,5 kilometara, širina oko 2,1 kilometar, a maksimalna dubina jezera je oko 3 metra.

Prosječna dubina jezera je oko pola metra. Površina jezera je oko 6 km2. Jezero se prvenstveno napaja vodom topljenjem snijega sa okolnih planina, Vrana i Čvrsnice. Područje oko jezera i jezero je 30. 03. 1995. godine proglašeno parkom prirode.

Prilaz jezeru je moguć iz četiri smjera:
•južno iz Posušja
•zapadno iz Tomislavgrada
•istočno iz Jablanice
•sjeverno iz Rame

Sva četiri smjera su dostupna sa automobilom, s time da su iz Rame i Tomislavgrada makadamski putevi, dok je prilaz iz Jablanice i Posušja većim dijelom asfaltiran. Preko same visoravni ide i dijagonalni put koji je također većim dijelom asfaltiran.

Vožnje na ovome lokalitetu:
•Kružna vožnja po Blidinjskoj visoravni http://www.dinaridestrails.org/staze/blidinje/

DinaridesSignature

Jedan komentar na Park prirode Blidinje – Hajdučkim stazama

  1. mtb blidinje says:

    Za one koji ne znaju najvisi vrh u Hrvata 2228m/n/v Plocno, nalazi se na Blidinju. Svim zaljubljenicima u brdski biciklizam ovo bi trebala biti nezaobilazna destinacija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nije dozvoljena bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke i tiskane distribucije materijala bez prethodne suglasnosti udruge Dinarske staze.